ОСОБЛИВОСТІ ЗМІНИ РІВНЯ СОМАТОСТАТИНУ ТА ГРЕЛІНУ ПРИ ОСТЕОПОРОЗІ У ХВОРИХ НА ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ 2 ТИПУ ТА ОЖИРІННЯ ПРИ ВЕРТЛЮГОВИХ ПЕРЕЛОМАХ СТЕГНОВО КІСТКИ - Канзюба , А. І.; Попюрканич , П. П. (Проблеми клінічної педіатрії, 2024)
Резюме. Вступ. Дослідження особливостей зміни рівня соматостатину (ССТ), греліну у хворих на цу- кровий діабет (ЦД) 2 типу в поєднанні з ожирінням та хронічним панкреатитом (ХП) при вертлюговому переломі стегнової кістки (ВПСК) є актуальним питанням медичної спільноти. Мета дослідження. Визначити особливості зміни рівня ССТ та греліну в сироватці крові при остео- порозі у хворих на ЦД 2 типу та ожиріння при ВПСК. Матеріали та методи. Обстежено 52 хворих на ЦД 2 типу та ожиріння при ВПСК. Усім обстеженим пацієнтам проведено загальноклінічні дослідження, а також визначено рівні ССТ, греліну, кальцію та ві- таміну D 3 у сироватці крові. Результати досліджень. У пацієнтів, котрі перебували під нашим спостереженням, частіше діагнос- товано ожиріння ІІ ст. – у 48,1 % випадків, тоді як ожиріння І ст. діагностовано у 32,7 % обстежених, а ожиріння ІІІ ст. – у 19,2 % пацієнтів. Встановлено достовірне збільшення рівня ССТ у сироватці крові у хворих з ЦД 2 типу в поєднанні з ожирінням та ХП при ВПСК. Рівень греліну в сироватці крові у хворих на ЦД 2 типу при ВПСК у 1,4 разу був нижчим ніж такі дані контрольної групи (p<0,05). Показник 25(ОН)D у сироватці крові вказує на дефіцит вітаміну D3 в організмі у обстежених хворих при ВПСК (його зниження до 19,09±1,15 нг/мл, p<0,01). Також визначено зниження рівня кальцію у сироватці крові у хворих до 1,82±0,05 ммоль/л при нормі 2,36±0,07 ммоль/л у контрольної групи – p<0,01. Висновки. У хворих на ЦД 2 типу в поєднанні з ожирінням та ХП при ВПСК встановлено достовірне зниження рівня греліну та підвищення показника ССТ у сироватці крові. Виявлено залежність між змі- ною показників даних гастроінтестинальних гормонів та рівнем вітаміну D3 та кальцію у хворих на ЦД 2 типу та ожиріння і ХП при ВПСК.