ЕФЕКТИВНІСТЬ ЗАСТОСУВАННЯ СТАНДАРТНИХ КОРОНОК ІЗ НЕРЖАВІЮЧОЇ СТАЛІ ДЛЯ ЛІКУВАННЯ ДЕФЕКТІВ ТВЕРДИХ ТКАНИН КОРОНКОВОЇ ЧАСТИНИТИМЧАСОВИХ ЗУБІВ (ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ) - Локота , Є. Ю.; Локота , Ю. Є.; Кайла , М. І. (Проблеми клінічної педіатрії, 2024)
Резюме. Вступ. У сучасному світі є актуальною проблема ранніх ушкоджень твердих тканин тимчасових зубів, що призводить до необхідності ортопедичного лікування для попередження розвитку наступних ускладнень. Мета дослідження – проаналізувати показання до можливого ортопедичного лікування карієсу тимчасових зубів та оцінити переваги використання незнімних конструкцій із нержавіючої сталі у дітей. Матеріали та методи. Проаналізувати показання до можливого ортопедичного лікування карієсу тимчасових зубів та оцінити переваги використання незнімних конструкцій із нержавіючої сталі у дітей. Результати досліджень. Проаналізовано, що коронки з нержавіючої сталі є одними з найуспішніших методів ортопедичного лікування дефектів коронок тимчасових зубів. Ці коронки не потребують заміни при використанні для заміщення великих дефектів коронкової частини зуба. Ретроспективні дослідження показали, що застосування коронок з нержавіючої сталі для зубів після пульпотомії дає кращі результати ніж застосування амальгами або композитів. Застосування коронки з нержавіючої сталі у поєднанні із хорошою гігієною порожнини рота не має шкідливого впливу на слизову оболонку та тканину міжальвеолярної перегородки. Попри хороші клінічні результати, коронки з нержавіючої сталі не відповідають високим естетичним вимогам. Висновки. При значній втраті вердих тканин тимчасових зубів у дитячому віці, показаним є ортопедичне лікування. Серед його методів одним із найуспішніших є застосування коронок із нержавіючої сталі. Ці коронки забезпечують хороше функціональне відновлення та показують добрі результати при ретроспективних дослідженнях. Недоліком коронок є невідповідність високим естетичним вимогам