МОЖЛИВОСТІ ЛЕГЕНЕВОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ У ДІТЕЙ (ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ) - Лукащук , С. В.; Лемко , О. І. (Проблеми клінічної педіатрії, 2024)
Резюме. Вступ. Рівень дитячої захворюваності впродовж кількох десятиліть залишається стабільно високим, основну частину в її структурі продовжує займати респіраторна патологія. Оскільки нові віруси та неблагоприємна екологічна ситуація продовжують впливати на наше суспільство, можна спрогнозу- вати збільшення рівня хронічних і рекурентних патологій у дітей. Хронічні та рецидивуючі респіраторні захворювання можуть негативно впливати на різні аспекти життя, обмежуючи повсякденну активність та приводячи до стійкого обмеження життєдіяльності. Саме в контексті віддалених наслідків і тривалих симптомів дуже актуальною є медична реабілітація, зокрема легенева реабілітація. Мета дослідження. Провести аналіз сучасної літератури з питань можливостей та методів легеневої реабілітації у дітей із захворюваннями бронхо-легеневої системи. Матеріали та методи. Проведений аналітичний огляд літератури, що висвітлює питання легеневої реабілітації дітей із захворюваннями дихальних шляхів. Результати досліджень. Легенева реабілітація (ЛР) – це медична програма, яка допомагає пацієнтам полегшити симптоми хронічних (тривалих) захворювань легень, бути активнішими і займатися улюбле- ними справами зі своїми близькими. ЛР слід призначати при таких захворюваннях, як пневмонія, астма, муковісцидоз, легенева гіпертензія, для відновлення після операцій на легенях, а також пацієнтам, що мають обмеження повсякденної активності через певні респіраторні симптоми. Основними компонен- тами ЛР є навчання технікам дихання, тренування дихальних м’язів, фізичні вправи, підтримка психіч- ного здоров’я, правильне харчування, а також навчання дітей та їх батьків повноцінно жити з хворобою. Для оцінки ефективності ЛГ у цілому та окремих її компонентів використовують спеціальні тести різної складності, зокрема спірометрію, тест шестихвилинної ходи, госпітальну шкалу тривоги та депресії, опи- тувальники якості життя тощо. Висновки. Діти з захворюваннями бронхо-легеневої системи потребують легеневої реабілітації на всіх етапах надання медичної допомоги. Основною її метою є зменшення симптомів, покращення функ- ції легень і якості життя в цілому. Підбір виду тренувань, їх інтенсивності, а також інших компонентів реабілітаційної програми повинен бути індивідуальним, враховувати не лише наявну патологію, але й вік дитини.