МАРКЕРИ ЗАПАЛЕННЯ ТА АНТИОКСИДАНТНИЙ ЗАХИСТ У ДІТЕЙ ПІД ВПЛИВОМ ГОСТРИХ РЕСПІРАТОРНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ ВЕРХНІХ ДИХАЛЬНИХ ШЛЯХІВ - Білак , В. М.; Ігнатко , Л. В. (Проблеми клінічної педіатрії, 2024)
Резюме. Вступ. Гострі респіраторні інфекції верхніх дихальних шляхів є однією з головних глобаль- них проблем охорони здоров’я. Повідомлялося, що часті гострі інфекції верхніх дихальних шляхів можуть слугувати тригерами хронічних хвороб, насамперед захворювань дихальних шляхів, хоча механізми впливу є недостатньо вивчені. Нагальний інтерес становлять відповідні прозапальні маркери та антиза- пальні реакції, що формують метаболічну адаптацію хворих в умовах дії таких тригерів запалення, як го- стрі інфекції верхніх дихальних шляхів, особливо у дітей різних вікових груп. Роботи, присвячені даному питанню, не розглядають даний стан повною мірою як комплекс метаболічних зрушень, які перебігають у дітей, що не дає можливість відслідкувати формування, взаємозв’язки та наслідки цих змін у дитячому організмі. Мета дослідження – вивчити роль та взаємозв’язки маркерів запалення та показників антиокси- дантного захисту у дітей під впливом гострих респіраторних захворювань верхніх дихальних шляхів. Матеріали та методи. Обстежено 30 школярів віком 10–14 років, хворих на гострі респіратор- ні інфекції верхніх дихальних шляхів, із них хлопчиків було 16, дівчаток – 14. Діти були розподілені на дві групи: 7–10 років (12 хворих) та 10–14 років (18 хворих). Гострі інфекції верхніх дихальних шляхів клінічно проявлялись у вигляді ринітів, фарингітів, тонзилітів. Прозапальні маркери у дітей вивча- ли досліджуючи стан окислювального гомеостазу за активністю первинних, проміжних та вторинних продуктів перекисного окисленя ліпідів. Систему антиоксидантного захисту досліджували за вмістом – супероксиддисмутази та мієлопероксидази. Контрольну групу склали 20 практично здорових дітей. Результати досліджень оброблені за допомогою пакета статистичних програм «Exel», з вираховуванням середніх величин показників (М), стандартної похибки (м). Достовірність розбіжностей середніх величин (Р) визначали з допомогою критерію Стьюдента. Проведено кореляційний аналіз отриманих показників з їх подальшим аналізом. Результати досліджень. Аналіз отриманих даних системи перекисного окислення ліпідів виявив, що у хворих 7–10 років спостерігаються помірно високі показники як первинних, так і вторинних сполук, що перевищує відповідні показники здорових дітей у 1,2–2,8 разу. У дітей 10–14 років, що перебували під впливом гострих інфекцій верхніх дихальних шляхів відбувається значна інтенсифікація перекисного окислення ліпідів із різким зростанням у 1,9–3,9 як первинних, так і вторинних сполук (р<0,05). Отрима- ні дані свідчать, що у дітей препубертатного та пубертатного віку 10–14 років простежуються достовірні метаболічні зрушення, що відображають інфекційне запалення та його посилення в умовах дії гострих інфекцій верхніх дихальних шляхів. Визначення ферментів, що забезпечують антиоксидантний захист дитячого організму від пошкодження активними формами кисню при індукції перекисного окислення ліпідів при його розгалуженні та активації, показало залежність від впливу гострих інфекцій верхніх ди- хальних шляхів. Найбільш значуще зниження показників антиоксидантного захисту – супероксидази в 2,3 разу (р<0,05) спостерігалось у дітей 10–14 років в умовах дії гострих інфекцій верхніх дихальних шля- хів. Аналіз корелятивних зв’язків показників перекисного окислення ліпідів та показників антиокси- дантного захисту показав наступне: показники кореляції у школярів 7–10 років між мієлопероксидазою та гідроперекисами склали r=- 0,689, мієлопероксидази та супероксиддисмутази r=0,541. Відповідні дані вказують, що процес є підконтрольний антиоксидантним впливам і може розглядатися як метаболічно адаптаційний. Низькі показники корелятивних взаємозв’язків спостерігались у хворих 10–14 років під впливом гострих інфекцій верхніх дихальних шляхів. Так, виявлено зниження в 2,4 разу рівня корелятив- них взаємозв’язків показників мієлопероксидази і гідроперекисів r=0,269, і 1,6 разу показників мієлопе- роксидази і супероксиддисмутази відповідно r=-0,278. Дані свідчать, що у хворих відбувається надмірне утворення гідроксильних сполук і система антиоксидантного захисту не в змозі адекватно контролюва-ти відповідні процеси, які формуються під впливом гострих інфекцій верхніх дихальних шляхів, що може розглядатися як прояв метаболічної дизадаптації. Висновки. Таким чином, дослідження ролі прозапальних маркерів та антиоксидантного захисту у дітей виявило їх тісний функціональний взаємозв’язок, спрямований на усунення патологічної дії ін- фекційного запалення. У дітей 7–10 років ферменти антиоксидантного захисту мієлопероксидаза та супероксиддисмутаза, діючи узгоджено, контролюють перебіг та інтенсифікацію процесів перекисного окислення ліпідів, що свідчить про те, що процеси перебувають у стані метаболічної адаптації. У хворих 10–14 років під впливом гострих інфекцій верхніх дихальних шляхів спостерігаються неконтрольована антиоксидантною системою інтенсифікація процесів перекисного окислення ліпідів, що свідчить про ме- таболічну дизадаптацію у цих дітей.