ЕПІГЕНЕТИЧНИЙ ВПЛИВ НЕКОДУЮЧИХ ЦИРКУЛЯРНИХ РНК НА РОЗВИТОК МЕТАБОЛІЧНО- АСОЦІЙОВАНОЇ ЖИРОВОЇ ХВОРОБИ ПЕЧІНКИ - Абатуров , О. Є.; Нікуліна , А. О. (Проблеми клінічної педіатрії, 2024)
Резюме. Вступ. Метаболічно-асоційована жирова хвороба печінки (МАЖХП) є найпоширенішим хро- нічним захворюванням печінки у людей, яке суттєво впливає на якість та тривалість життя. На сьогодні встановлено, що у патогенезі стеатоза, запалення, фіброза печінки та інсулінорезистентності МАЖХП бе- руть участь циркулярні РНК (circR). Циркулярні РНК відіграють ключову роль в епігенетичній регуляції експресії генів на транскрипційному та посттранскрипційному рівнях. Метою дослідження є опис епігенетичного впливу некодуючих циркулярних РНК на розвиток мета- болічно-асоційованої жирової хвороби печінки. Матеріали та методи. Проведено аналіз літературних джерел за останні п’ять років баз даних Pubmed, MedLine, The Cochrane Library, EMBASE, які були відібрані за ключовими словами: діти, ожиріння, метаболічно-асоційована жирова хвороба печінки, циркулярні РНК. Результати досліджень. Встановлено, що розвиток стеатозу печінки при МАЖХП асоційовано з під- вищенням активності експресії circ_0057558, circ_021412 та зі зниженням рівня генерації circR, таких як circ_0046366, circ_0046367, circSCD1, circH19, circ_0000660; а розвиток фіброзу печінки – з підвищен- ням активності експресії circ_4099, circARID1A, circ_0008494, circCHD2, circIFT80, circPWWP2A, circRSF1, circTUBD1, circUbe2k та іншими; також зі зниженням рівня генерації circR, таких як circBNC2, circCDK13, circCREBBP, circDIDO1, circMTO1, circPSD3 та іншими. Висновки. Циркулярні РНК являють собою високодіагностичні біомаркери, для детекції яких реко- мендують використовувати нові методи дослідження, такі як цифрова краплинна полімеразна ланцюго- ва реакція, ізотермічна експоненційна ампліфікація та ампліфікація ковзного циклу. Вважають, що поява лікарських засобів, що регулюють рівень експресії таргетних циркулярних РНК значно підвищить ефек- тивність терапії МАЖХП