РАННЯ ДІАГНОСТИКА УРАЖЕННЯ НИРОК У ХВОРИХ НА НЕАЛКОГОЛЬНУ ЖИРОВУ ХВОРОБУ ПЕЧІНКИ ТА НЕСПЕЦИФІЧНИЙ ВИРАЗКОВИЙ КОЛІТ - Сірчак , Є. С.; Корнаш , В. В.; Устич , О. В.; Росола , Т. Ф.; Заячук , І. П. (Проблеми клінічної педіатрії, 2024)
Резюме. Вступ. Рання діагностика ураження нирок у хворих із неалкогольною жировою хворобою печінки (НАЖХП), особливо при її поєднанні з неспецифічним виразковим колітом (НВК) може розкрити нові патогенетичні аспекти прогресування уражень печінки у пацієнтів із запальними захворюваннями кишечника (ЗЗК). Мета дослідження. Визначити ранні діагностичні маркери ураження нирок у хворих із НВК та НАЖХП. Матеріали та методи. На клінічній базі кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб обстежено 140 хворих на НВК та НАЖХП. Пацієнтів розподілено на дві групи залежно від наявності чи відсутності ура- ження нирок: у І групу ввійшло 64 хворих на НВК у поєднанні з НАЖХП та ураження нирок, а ІІ групу склало 76 пацієнтів із НВК у поєднанні з НАЖХП без ураження нирок. Проведено загально-клінічні та лабораторні методи обстеження. Результати досліджень. У хворих І групи виявлено більш виражене достовірне підвищення рівня лужної фосфатази (ЛФ) та гама-глутамілтрансферази (ГГТ) у сироватці крові. Аналіз показників вугле- водного обміну вказує на інсулінорезистентність (ІР) у обстежених на НВК у поєднанні з НАЖХП. Водно- час індекс НОМА у обстежених І групи становив 6,8±0,6 проти 4,5±0,7 у хворих ІІ групи (р<0,05). Діагнос- товано гіперхолестеринемію у хворих на НВК у поєднанні з НАЖХП, що більш виражено у пацієнтів І гру- пи. Ураження нирок у хворих на НВК та НАЖХП прямо залежить від збільшення рівня ЛФ, ГГТ, загального холестерину (ЗХ), а також вираженості ІР. Висновки. У хворих на НВК та НАЖХП ураження нирок проявляється підвищенням рівня креатину та цистатину С у сироватці, а також зменшенням швидкості клубочкової фільтрації (ШКФ) (за MDRD, CG, Цис С). Ураження нирок у хворих на НВК та НАЖХП асоціює зі збільшенням рівня ЛФ, ГГТ, ЗХ у си- роватці крові, а також встановлено пряму залежність між вираженістю інсулінорезистентності у даних пацієнтів.