РЕЗЕКЦІЯ НИЖНЬОЇ ПОРОЖНИСТОЇ ВЕНИ ПРИ ПУХЛИННОМУ ТРОМБОЗІ З ІНВАЗІЄЮ ЇЇ СТІНКИ - Сима , О. В. (Проблеми клінічної педіатрії, 2024)
Резюме. Вступ. Онкологічні результати лікування інвазивного пухлинного тромбозу нижньої по- рожнистої вени (НПВ) залежать від радикальності хірургічного втручання, що передбачає видалення первинної пухлини чи ураженого органу, самого пухлинного тромбу та частини НПВ у ділянці інвазії з наступною реконструкцією її стінки. Мета дослідження. Вивчити стан проблеми хірургічного лікування пухлинного тромбозу НПВ з ін- вазією її стінки та виділити питання, які вимагають подальших розробок та впровадження у клінічну практику. Матеріали та методи. Літературний аналіз доступних статей, присвячених хірургічному лікуванню інвазії стінки НПВ при пухлинному тромбозі. Результати досліджень. У нозологічному аспекті наведено існуючі підходи до хірургічного лікуван- ня інвазії стінки НПВ при пухлинному тромбозі. Обґрунтовано активну хірургічну тактику, яка вклю- чає різні варіанти резекції та реконструкції НПВ, виділено можливі інтраопераційні та післяопераційні ускладнення. Зроблено акцент на методи збереження ламінарного кровотоку по НПВ та виділено неви- значені питання. Висновки. Резекція та реконструкція НПВ при пухлинному тромбозі з інвазією її стінки є радикаль- ним методом хірургічного лікування і має активно застосовуватися у клінічній практиці лікувальних закладів за умови володіння навиками судинної хірургії членами операційної бригади чи наявності мультидисциплінарної команди. Реконструкція НПВ зі збереженням ламінарного кровотоку є методом збереження фізіологічного венозного повернення до серця по НПВ і слугує профілактикою різного роду венозних ускладнень, що сприяє покращенню якості життя та виживаності пацієнтів.