ПОРУШЕННЯ ВМІСТУ ВІТАМІНІВ ГРУПИ В ПРИ КОМПРЕСІЙНИХ НЕЙРОПАТІЯХ У ХВОРИХ НА ХРОНІЧНИЙ ПАНКРЕАТИТ - Мигович , В. В.; Смоланка , А. В. (Проблеми клінічної педіатрії, 2024)
Резюме. Вступ. Дослідження рівня вітамінів групи В при ушкодженні периферійних нервів, а саме – при компресійних нейропатіях (КН), особливо у осіб із захворюваннями, що можуть супроводжуватися порушенням процесів розщеплення та всмоктування продуктів у травному тракті, таких як хронічний панкреатит (ХП), є актуальним завданням сучасної медицини. Мета дослідження. Визначити особливості забезпечення вітамінами групи В при компресійних не- йропатіях у хворих на хронічний панкреатит за наявності дисбіозу товстої кишки (ТК). Матеріали та методи. На клінічній базі кафедри неврології, нейрохірургії та психіатрії обстежено 102 хворих КН та ХП. Проведено загальноклінічні та лабораторні методи обстеження, визначено вітамі- ни групи В (вітамін В1, В6, В9, В12), а також оцінено вираженість дисбіозу в товстій кишці. Результати досліджень. Серед хворих із КН та ХП переважали особи з надмірною масою тіла (39,2 % випадків), а також хворі із нормальною масою тіла (24,5 % обстежених). Аналіз ступеня важкості дисбі- озу товстої кишки вказує, що переважна більшість (40,2 %) хворих із КН та ХП мали дисбіоз II ст. Дисбіоз IІІ ст. встановлено у 30,4 % хворих, а в 25,5 % випадків виявлено дисбіоз І ст. Лише у 3,9% обстежених діа- гностовано дисбіоз IV ступеня. Діагностовано виражене зниження рівня всіх вітамінів групи В у хворих із КН та ХП. Найбільш виражене зниження виявлено у показниках вітаміну В9 та В12 – їх зменшення в 4,8 та у 3,7 разу порівняно з таким показником контрольної групи (р<0,001). Показники вітамінів В6 та В1 та- кож були нижчими порівняно із такими у осіб контрольної групи – у 2,9 та у 2,2 разу відповідно (р<0,01). Висновки. У хворих із КН та ХП встановлено дисбіоз товстої кишки переважно ІІ та ІІІ ступенів (у 40,2 % та у 30,4 % обстежених). У хворих із КН та ХП діагностовано зниження рівнів вітамінів В12, В9, В6, В12, що прямо залежать від вираженості дисбіозу товстої кишки у даних пацієнтів.