РЕКУРЕНТНІ РЕСПІРАТОРНІ ЗАХВОРЮВАННЯ У ДІТЕЙ МОЛОДШОГО ШКІЛЬНОГО ВІКУ: КЛІНІЧНА МАНІФЕСТАЦІЯ, МОРФОФУНКЦІОНАЛЬНЕ ПІДТВЕРДЖЕННЯ, ШЛЯХИ КОРЕКЦІї - Березовська , О. М. (Проблеми клінічної педіатрії, 2024)
Резюме. Вступ. Рекурентні респіраторні захворювання є поширеною патологією, особливо серед ді- тей молодшого шкільного віку та становлять діагностичну та терапевтичну проблему для педіатрів. Мета дослідження. Проаналізувати та оцінити причини розвитку, клінічну маніфестацію, морфо- функціональне підтвердження та шляхи корекції рекурентних респіраторних захворювань у дітей мо- лодшого шкільного віку. Матеріали та методи. Проведено аналіз літературних джерел як зарубіжної, так і вітчизняної на- укової літератури за останні десять років із тематики рекурентних респіраторних захворювань у дітей молодшого шкільного віку на основі інформаційного пошуку в бібліографічних базах даних: Web of Sci- ence, Scopus, PubMed, Springer, Acronym Finder, ACP Journal Club, American College of Physicians (ACP). Результати досліджень. Респіраторні інфекції є найбільш частими причинами звернень за медич- ною допомогою серед дітей. Близько 10–15% дітей страждають від рекурентних респіраторних інфек- ційних захворювань. Пік захворюваності збігається з початком відвідування дитячих колективів. Досі нема єдиного консенсусу щодо визначення поняття рекурентних респіраторних захворювань. Часті епі- зоди спричинюють негативний вплив на стан здоров’я та якість життя дітей та їх сімей. До основних при- чин, які призводять до розвитку рекурентних респіраторних захворювань, відносять: незрілість імунної системи у дітей, відсутність грудного вигодовування, пасивне куріння, забруднення навколишнього се- редовища, неправильне харчування, наявність вад розвитку та хронічних захворювань, дефіцит вітаміну D. Із клінічної точки зору, важливим є з’ясування частоти епізодів респіраторних захворювань протягом року, їхньої тривалості, наявності супутніх симптомів та факторів ризику. Характерним є те, що в проміж- ках між епізодами відхилень у стані здоров’я дітей немає. Питання профілактики рекурентних респіра- торних захворювань не до кінця вивчене і потребує подальших наукових досліджень. Висновки. Роль факторів ризику, як вагомий чинник, доведена у розвитку рекурентних респіратор- них захворювань і потребує превенції патологічних впливів. Використання профілактичної корекції шляхом імуномодулюючої терапії (бактеріальних лізатів, вітамінів та мікроелементів) демонструє по- зитивні впливи у попередженні розвитку рекурентних респіраторних захворювань.