ОСОБЛИВОСТІ ЗМІН ЕКСТРАКРАНІАЛЬНИХ СУДИН ГОЛОВНОГО МОЗКУ У ХВОРИХ НА ЦИРОЗ ПЕЧІНКИ НА ФОНІ НЕАЛКОГОЛЬНОЇ ЖИРОВОЇ ХВОРОБИ ПЕЧІНКИ ТА ПЕЧІНКОВУ ЕНЦЕФАЛОПАТІЮ ПРИ COVID-19 - Сірчак , Є. С.; Марошан , М. Т. (Проблеми клінічної педіатрії, 2024)
Резюме . Вступ. Дослідження особливостей зміни показників дисфункції ендотелію (ДЕ), а також ви- значення його ролі у формуванні змін екстракраніальних судин може розкрити нові патогенетичні ас- пекти формування печінкової енцефалопатії (ПЕ) у пацієнтів на цироз печінки (ЦП) після COVID-19. Мета дослідження. Дослідити особливості зміни ДЕ та порушень швидкісних показників кровотоку по екстракраніальних судинах у хворих на ЦП та ПЕ при COVID-19. Матеріали та методи. На клінічній базі кафедри пропедевтики внутрішніх обстежено 95 хворих на ЦП та ПЕ після COVID-19. Хворих розподілено на дві групи залежно від етіології формування ЦП: у І гру- пу ввійшло 52 хворих на ЦП алкогольної етіології, ІІ групу скло 43 пацієнтів на ЦП на фоні неалкоголь- ної жирової хвороби печінки (НАЖХП). Проведено дослідження показників ДЕ та швидкісних показників кровотоку по екстракраніальних судинах. Результати досліджень. Діагностовано зменшення діаметра плечової артерії (ПА) на 30 та 60 сек. до- слідження, що більш виражено у пацієнтів із ЦП на фоні НАЖХП. У хворих на ЦП та ПЕ при COVID-19 вияв- лено зменшення показників ендотелійзалежної вазодилятації (ЕЗВД) та ендотелійнезалежної вазодиля- тації (ЕНВД) переважно у ІІ групи (до 9,02±0,65 % та до 17,02±0,72 % відповідно – p<0,05). Лабораторний маркер ДЕ, що проявляє судинозвужувальні властивості (ЕТ-1), був підвищений в обох групах пацієнтів на ЦП та ПЕ при СОVID-19, проте більш виражені зміни діагностовано при НАЖХП (його підвищення в 2,6 разу (p<0,001)), проти 2,2 разу у хворих І групи – р<0,01. Рівень ЕТ-1 був підвищений в обох групах пацієн- тів, проте більш виражені зміни діагностовано при НАЖХП (його підвищення в 2,6 разу (p<0,001)). Вияв- лено зниження показників середніх швидкостей кровотоку по обох зовнішніх і внутрішніх сонних арте- рія у хворих на ЦП та ПЕ при СОVID-19. Максимальні зміни виявлено у показниках кровотоку по загаль- ній сонній артерії, що більш виражено у хворих ІІ групи. При оцінці даних 3 та 4 сегментів вертебральної артерії встановлено дефіцит кровотоку з обох сторін у хворих на ЦП. Висновки. У хворих на ЦП та ПЕ при COVID-19 діагностовано ДЕ, що більш виражено у пацієнтів на фоні НАЖХП. 2. У хворих на ЦП та ПЕ при COVID-19 встановлено зниження швидкісних показни- ків кровотоку по екстракраніальних судинах головного мозку, що більш виражено по загальній со- нній артерії, зовнішній сонній артерії та вертебральній артерії (3 сегмент), переважно у пацієнтів із НАЖХП.