МОРФОЛОГІЯ ЗМІН У СУДИНАХ МІКРОЦИРКУЛЯТОРНОГО РУСЛА СТІНКИ ТОНКОЇ КИШКИ БІЛИХ ЩУРІВ В ЕКСПЕРИМЕНТІ ПРИ ДІЇ МЕТИЛТРЕТБУТИЛОВОГО ЕФІРУ - Мігляс, В. Г. (Проблеми клінічної педіатрії, 2024)
Резюме. Вступ. Дослідження морфологічних змін у судинах мікроциркуляторного русла стінки тон- кої кишки білих щурів в експерименті при дії метилтретбутилового ефіру допоможуть з’ясувати меха- нізми його впливу на структуру органа та стануть суттєвим внеском в ангіологію та гастроентерологію. Мета дослідження. Вивчити особливості структурних змін гемомікроциркуляторного русла тонкої кишки в нормі та при дії метилтретбутилового ефіру в експерименті у щурів. Матеріали та методи. На базі кафедри анатомії людини та гістології проведено дослідження на 25 нелінійних статевозрілих білих щурах-самцях масою 200,0–220,0 г віком 7–8 місяців (4 експерименталь- ні групи та контрольна група: 5 щурів у кожній групі), яким вводили різні дози (500 мг/кг, 50 мг/кг, 5 мг/ кг, 0,5 мг/кг) метилтретбутилового ефіру. Результати досліджень. Встановлено, що дія метилтретбутилового ефіру в дозах 500 мг/кг та 50 мг/ кг упродовж усіх термінів спостереження призводить до дезорганізації елементів сполучної тканини стін- ки тонкої кишки щурів. При цьому у дозах 5 мг/кг та 0,5 мг/кг метилтретбутиловий ефір викликає достат- ньо помірні зміни слизової оболонки стінки тонкої кишки. У паренхіматозних елементах, тобто в ендоте- ліоцитах стінок судин, І–ІІІ експериментальних груп виявлено: 1) локальну руйнацію плазмолеми (більш виразна люмінальній та біля контактній її ділянках); 2) перерозподіл мікрофіламентів; 3) «викривлення» напрямків руху мікропіноцитозних пухирців. Висновки. Встановлена топографічна стратифікація єдиного цілісного гемомікроциркуляторного русла стінки тонкої кишки білих щурів. Дія метилтретбутилового ефіру на стінку призводить до альте- ративних, а згодом і до некротичних процесів паренхіматозних елементів – епітелій знекротизований та частково десквамований у просвіт кишки. Складовою частиною некрозу є поява клазматозу в результа- ті втрати компенсаторної реакції, що є наслідком порушеного адаптивного прояву. Це забезпечує руй- нування цитоплазми ендотеліоцитів. При цьому відбувається формування клазмосом. Встановлено, що різні дози метилтретбутилового ефіру приводять до різного ступеню пошкодження мітохондріальних крист та мітохондріальних мембран. Одночасно прилегла основна речовина сполучної тканини підля- гає дезорганізації разом із нервовими волокнами та їх закінченнями. Серед зруйнованої тканинної маси з’являються клітинні елементи: макрофаги, базофіли, фібробласти, дегранульовані еозинофільні грану- лоцити. Стінка кровоносних судин через вплив метилтретбутилового ефіру підлягає некротичним змі- нам. Виявлено порушення мікрогемодинаміки за рахунок формування коагулянтів.