ПОКАЗНИКИ МІЄЛОПЕРОКСИДАЗИ ТА ОКСИДАТИВНИЙ СТРЕС У ДІТЕЙ ІЗ ПРОЯВАМИ ГОСТРИХ ЗАПАЛЬНИХ ХВОРОБ РЕСПІРАТОРНОГО ТРАКТУ - Білак , В. М.; Ігнатко , Л. В. (Проблеми клінічної педіатрії, 2024)
Резюме. Вступ. Гострі респіраторні захворювання (ГРЗ) є найпоширенішою патологією у структурі дитячої інфекційної захворюваності і є однією із основних причин госпіталізації. ГРЗ, переважно верхніх дихальних шляхів, особливо часто трапляється у дітей як дошкільного віку так і шкільного віку. Захво- рюваність у дітей оцінити важко, оскільки ГРЗ переважно лікують в амбулаторних умовах, а епідеміоло- гічні дані фіксуються тільки при їх тяжкому перебігу. Численні клінічно легкі або безсимптомні форми ГРЗ залишаються поза обліком. Разом з тим, рекурентний перебіг гострих запальних хвороб респіратор- ної системи у дітей формує клініко – метаболічні зміни в дитячому організмі з проявами оксидативного стресу, запальної реакції та подальшим підґрунтям ускладнень, хронізації даних проявів та появою хро- нічних захворювань респіраторної системи у таких дітей. Мета дослідження. Дослідити стан та взаємозв’язки маркерів оксидативного стресу при гострій рес- піраторній патології у дітей. Матеріали та методи. Досліджувана група включала: діти шкільного віку 6 - 14 рр. (n = 30) з діагно- зом гостре респіраторне захворювання (ГРЗ) як загальна група запальних хвороб респіраторного трак- ту, вірусного та бактерійного походження, що включало локальне запальне ураження дихальних шляхів та класифікувалось як гострий фарингіт 18(60,0%), гострий тонзиліт 12(40%). Діти були поділені на дві групи – з гострим не рекурентним 17(56,7%) до 4 епізодів гострих інфекцій верхніх дихальних шляхів та рекурентним 13(43,3%) більше 5 епізодів, перебігом захворювань. Вивчали роль та взаємозв’язки міє- лопероксидази з маркерами оксидативного стресу у дітей. Оксидативний стрес у дітей вивчали як стан окислювального гомеостазу за активністю первинних, проміжних та вторинних продуктів перекисного окисленя ліпідів. Систему антиоксидантного захисту досліджували за вмістом - супероксиддисмутази. Контрольну групу склали 20 практично здорових дітей. Результати досліджень оброблені з допомогою пакета статистичних програм «Exel”, з вираховуванням середніх величин показників (М), стандартної по- хибки (м). Достовірність розбіжностей середніх величин (Р) визначали з допомогою критерію Стьюден- та. Проведено кореляційний аналіз отриманих показників з їх подальшим аналізом. Результати досліджень. Аналіз отриманих даних системи перекисного окислення ліпідів виявив, що у хворих на ГРЗ без рекурентного пепребігу спостерігаються помірно високі показники як первинних так і вторинних сполук, що перевищує відповідні показники здорових дітей в 1,2–3 рази. У дітей з ГРЗ з реку- рентним пребігом відбувається значна інтенсифікація перекисного окислення ліпідів із різким зростан- ням в 1,8 – 3,7 як первинних так і вторинних сполук (р <0,05). Отримані дані свідчать що у дітей з рекурент- ним перебігом ГРЗ спостерігаються достовірні метаболічні зрушення що зумовлюють виражену запаль- ну реакцію дитячого організму та його посилення в умовах дії гострих інфекцій верхніх дихальних шля- хів. Визначення ферментів, що забезпечують антиоксидантний захист дитячого організму від пошкод- ження активними формами кисню при індукції перекисного окислення ліпідів при його розгалуженні та активації показало залежність від впливу гострих інфекцій верхніх дихальних шляхів. Найбільш зна- чуще зниження показників антиоксидантного захисту – супероксиддисмутази в 3,1 разу (р < 0,05) спо- стерігалось у дітей з рекурентним перебігом ГРЗ. Аналіз корелятивних звязків показників перекисно- го окислення ліпідів та показників антиоксидантного захисту показав наступне - показники кореляції у школярів з ГРЗ між мієлопероксидазою та гідроперекисами склали r = - 0,576, міелопероксидази та су- пероксиддисмутази r = 0,544. Відповідні дані вказують, що процес є підконтрольний антиоксидантним впливам і може розглядатися як метаболічно адаптаційний, самолімітуючий. Низькі показники кореля- тивних взаємозв’язків спостерігались у хворих з рекурентним перебігом ГРЗ, так виявлено зниження в 2,4 разу рівня корелятивних взаємозв’язків показників мієлопероксидази і гідроперекисів r = 0,294, і 1,6 разу показників мієлопероксидази і супероксиддисмутази відповідно r = - 0,316. Дані свідчать, що у хво- рих відбувається надмірне утворення гідроксильних сполук і система антиоксидантного захисту не в змозі адекватно контролювати відповідні процеси які відбуваються під впливом гострих інфекцій верх- ніх дихальних шляхів, а мієлопероксидаза виконує роль прозапального маркера та формує персистуючу запальну реакцію дитячого організму. Висновки. Таким чином дослідження ролі мієлопероксидази та супероксиддисмутази у дітей з проя- вами гострих запальних реакцій виявило їх тісний функціональний взаємозв’язок спрямований на усу- нення патологічної дії запалення. Так відповідні ферменти мієлопероксидаза та супероксиддимута- за діючи узгоджено контролюють перебіг та інтенсифікацію процесів перекисного окислення ліпідів, лімітуючи прояви оксидативного стресу. У хворих з рекурентним перебігом гострих запальних хвороб респіраторного тракту спостерігаються неконтрольована антиоксидантною системою інтенсифікація процесів перекисного окислення ліпідів, з посиленням оксидативного стресу, де мієлопероксидаза уже виступає як прозапальний маркер, формуючи подальшу запальну реакцію дитячого організму.