ВПЛИВ ВІДНОВЛЮВАЛЬНОГО ЛІКУВАННЯ НА МЕТАБОЛІЧНІ ПРОЦЕСИ У ДІТЕЙ ІЗ РЕСПІРАТОРНОЮ ПАТОЛОГІЄЮ - Лукащук , С. В.; Лемко , О. І.; Решетар , Д. В. (Проблеми клінічної педіатрії, 2024)
Резюме. Вступ. Дисбаланс у системі перекисне окислення ліпідів-антиоксидантний захист (ПОЛ- АОЗ) та зумовлений ним оксидантний стрес відіграє важливу роль у патогенезі більшості захворювань респіраторного тракту. Відновлювальне лікування на основі галоаерозольтерапії (ГАТ) у дітей з части- ми захворюваннями верхніх дихальних шляхів здійснює сануючий, протизапальний ефекти на бронхо- легеневу систему та опосередкований імуномодулюючий вплив, що, в свою чергу, може сприяти корек- ції окислювального гомеостазу та повноцінному функціональному відновленню дитячого організму в ці- лому. Мета дослідження. Вивчити вплив галоаерозольтерапії у поєднанні з синглентно-кисневою терапією на окислювальний гомеостаз у дітей з частими захворюваннями верхніх дихальних шляхів інфекційно- запального ґенезу поза гострим періодом. Матеріали та методи. Обстежено 27 дітей віком 8 - 14 років, які в анамнезі мали більше п’яти го- стрих респіраторних інфекцій верхніх дихальних шляхів протягом року. На момент обстеження діти були поза гострим періодом. До і після курсу відновлювального лікування аналізували біохімічні показники системи ПОЛ-АОЗ та рівень молекул середньої маси (МСМ), що є важливими індикаторами оцінки ме- таболічних змін, пов’язаних з активністю запального процесу, та вираженості ендогенної інтоксикації. У контрольну групу для оцінки лабораторних показників ввійшли 16 практично здорових дітей того ж віку. Результати досліджень. До лікування, не дивлячись на те, що на момент обстеження діти не мали клінічних проявів ГРЗ, виявлено помірне, але достовірне, підвищення рівнів вторинних та кінцевих про- дуктів ліпопероксидації порівняно з контролем, які зумовлюють токсичний вплив і можуть виклика- ти дисфункції різних органів і систем. Ці зміни проходили на тлі достовірного пригнічення активнос- ті ферментів-антиоксидантів (супероксиддисмутази і каталази) та супроводжувались вираженим підви- щенням рівню МСМ (до 0,72±0,06 ум.од. проти 0,53±0,02 ум.од. у контролі; р<0,01). Під впливом відновлювального лікування із застосуванням ГАТ та синглентно-кисневої терапії від- мічено достовірне зменшення і нормалізація рівнів вторинних (р<0,05) та кінцевих (р<0,01) продуктів ПОЛ, поряд з достовірним підвищенням активності ферментативної ланки АОЗ. Нормалізація показників окислювального гомеостазу також вела до достовірного зменшення рівню МСМ, що є загальновизнаним маркером ендогенної інтоксикації. Висновки. У дітей 8-14 років з частими захворюваннями верхніх дихальних шляхів поза гострим пе- ріодом зберігається дисбаланс системи ПОЛ-АОЗ, який супроводжується ендогенною інтоксикацією, що може сприяти розвитку повторних і затяжних інфекційно-запальних процесів в бронхо-легеневій систе- мі та визначає доцільність проведення відновлювального лікування. Комплекс відновлювального лікування на основі галоаерозольтерапії та синглентно-кисневої тера- пії призводить до гармонізації в системі ПОЛ-АОЗ та нормалізації рівню МСМ, який є індикатором вира- женості ендогенної інтоксикації.