ВПРОВАДЖЕННЯ ВІРТУАЛЬНОЇ РЕАЛЬНОСТІ В МЕДИЧНУ ОСВІТУ: ВПЛИВ НА НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЦЕС І ПІДГОТОВКУ СТУДЕНТІВ - Краснова , А. А.; Дербак , М. А.; Сіткар , А. Д. (Проблеми клінічної педіатрії, 2024)
Резюме. Вступ. У сучасному світі, де медицина постійно розвивається та набуває нових форм і тех- нологій, підготовка медичних спеціалістів стає все більш складною та потребує впровадження іннова- ційних методів навчання. Однією з таких інновацій є використання віртуальної реальності (VR) в медич- ній освіті. Мета дослідження. Проаналізувати вплив віртуальної реальності на навчальний процес і підготовку студентів у вищих медичних університетах за даними літератури. Матеріали та методи. Опрацювання літературних джерел по висвітленню поняття «віртуальна ре- альність» у навчальному процесі; систематизація переваг та недоліків застосування VR в медичній осві- ті; визначення ступеню впливу VR на навчальний процес і підготовку студентів. Результати досліджень. У результаті проведеного аналізу літератури отримано дані про переваги та недоліки використання VR в медичній освіті, розкрито вплив VR на навчальний процес студентів- медиків. Встановлено, що використання технологій доповненої та віртуальної реальності дають змогу опановувати елементарні хірургічні маніпуляції лікарям з різною спеціалізацією, що є надзвичайно важ- ливо, адже, як приклад, майбутні сімейні лікарні не проходять професійну хірургічну практику. Викорис- тання VR дозволяє візуалізувати всю складність ділянки, яку потрібно оперувати та надає можливість повторити процес стільки разів, скільки потрібно, що неможливо провести в реальних умовах. Накопиче- ний досвід дозволяє стверджувати, що симулятори VR повинні мати стандарти якості, щоб бути придат- ними для цілей медичної освіти. Однак, навіть якщо ці стандарти будуть дотримані, ефективність такого способу навчання, як і класичних методик викладання, в першу чергу залежить від мотивації студентів. Висновки. Використання VR в медичній освіті має великий потенціал для поліпшення навчального процесу й підготовки студентів. Вона забезпечує імерсивний досвід, який дозволяє студентам відчува- ти себе в реальному клінічному середовищі. Віртуальна анатомія, фізіологія й практичні навички стають доступними для набуття й удосконалення без реальних клінічних ризиків. Студенти краще розуміють і запам’ятовують матеріал, напрацьовують вміння приймати правильні рішення.