ГІСТОЛОГІЧНІ ТА МОРФОЛОГІЧНІ ЗМІНИ ТИМУСА БІЛИХ ЩУРІВ ПРИ ВПЛИВІ ТРИВАЛОГО ВВЕДЕННЯ ГЛУТАМАТУ НАТРІЮ - Кочмарь , М. Ю.; Гаврилець , М. М. (Проблеми клінічної педіатрії, 2024)
Резюме. Вступ. Глутамат натрію (ГН) має комплексний механізм дії на організм. Підвищення добо- вої дози ГН навіть на 1 г достовірно підвищувало ризик розвитку метаболічного синдрому та ожиріння у людей, незалежно від способу життя. Безпосередній вплив ГН – виникнення запальних процесів у ткани- нах, інфільтрація лімфоїдними клітинами, набряк та порушення мікроциркуляції. Мета дослідження. Вивчити вплив тривалого перорального введення ГН з розрахунку 30 мг/кг маси тіла на морфометричні показники тимуса у білих щурів самців. Матеріали та методи. Експеримент проведено на 30 білих нелінійних щурах репродуктивного віку. Піддослідні тварини були поділені на дві експериментальні групи (по 10 щурів в кожній групі), які що- дня перорально отримували ГН у дозі 30 мг/кг ваги. Вивчали вплив 6 та 8 тижневого введення ГН від- повідно в І та ІІ групі піддослідних тварин (залежно від тижня їх декапітації). Щурам контрольних гру- пи (n=10) вводили упродовж 6 та 8 тижнів плацебо (0,5 мл питної водопровідної дехлорованої води кім- натної температури). Інтактних тварин контролю також розподілено на дві групи (по 5 щурів у кожній, залежно від терміну декапітації). Визначали гістологічні та морфометричні зміни у тимусі на відповід- ні тижні досліду. Результати досліджень. Тривале введення ГН щурам у дозі 30 мг/кг маси тіла призводить до збіль- шення товщини капсули тимуса із максимальними змінами на 6 тиждень експерименту. Введення ГН у тимусі призводить до збільшення відносної площі кіркової речовини та зменшення відносної площі моз- кової речовини через 6 тижнів (у щурів ІІ групи), а на 8 тижні експерименту навпаки – зменшується пло- ща кіркової речовини, що супроводжується збільшенням відносної площі мозкової речовини. Кількість тимоцитів у кірковій та мозковій речовині часточок загрудинної залози збільшується максимально на 6-й тиждень експерименту, а потім кількість цих клітинних елементів поступово зменшується на 8-й тиждень експерименту. Висновки. Тривале введення ГН білим щурам у дозі 30 мг/кг маси тіла призводить до морфологічних змін у структурі тимуса (до збільшення товщини його капсули, збільшення відносної площі його кіркової речовини, а також кірково-мозкового індексу) із максимально вираженими змінами на 6-му тижні вве- дення ГН, що мало тенденцію до поступового зменшення на 8 тиждень досліду. Ключові слова: глутамат натрію, тимус, морфологічні та гістологічні зміни, експеримент.