АВТОНОМНА РЕГУЛЯЦІЯ СЕРЦЕВОГО РИТМУ У ПІДЛІТКІВ ІЗ НАДМІРНОЮ МАСОЮ ТІЛА ЗАЛЕЖНО ВІД КОМПОНЕНТНОГО СКЛАДУ ТІЛА - Паламарчук , О. С.; Сливка , Я. І.; Лукащук , С. В.; Дербак , М. А.; Ганич , О. Т. (Проблеми клінічної педіатрії, 2024)
Резюме. Вступ. На сьогодні існують епідеміологічні, клінічні і експериментальні дані, що підтвер- джують несприятливі наслідки ускладнень, викликаних надмірною масою тіла, особливо у дітей молод- шого та середнього шкільного віку. Ожиріння має різні етіологічні передумови, включаючи незбалансо- ваність автономної нервової системи та вплив на метаболічні та функціональні розлади в органах та сис- темах організму. Варіабельність серцевого ритму (ВСР) є важливим показником функціонального стану автономної нервової системи у дітей з надмірною вагою, але механізми цих дисфункцій залишаються ма- ловивченими. Мета дослідження полягає у вивченні взаємозв’язку між показниками вмісту м’язів та параметра- ми функціонального стану автономної нервової системи (АНС), зокрема варіабельністю серцевого ритму (ВСР), у підлітків із надмірною масою тіла. Робота спрямована на визначення ролі скелетних м’язів у під- тримці метаболічного та гомеостатичного балансу в контексті ожиріння. Матеріали та методи. Показники компонентного складу тіла досліджували за допомогою біоімпе- дансного аналізатора Tanita MС-780 (Японія), який дозволяє отримати значення індексу маси тіла (ІМТ, кг/м2) , відсоткового вмісту скелетних м’язів (ВСМ, %) та саркопенічного індексу (СІ, кг/м2). Показники ВСР отримували за допомогою апаратно-прогамного комплек-су «Кардіолаб» (ХАІ, Медика) шляхом реє- страції 5-хвилинних проміжків 1-го відведення ЕКГ за загальноприйнятою методикою. Результати досліджень. На першому етапі дослідження проведено крос-кореляційний аналіз залеж- ності між індексом маси тіла (ІМТ), вмістом скелетних м’язів (ВСМ), показниками компонентного складу тіла (СІ) та показниками варіабельності серцевого ритму (ВСР) у групі дівчат і хлопчиків. Досліджено ко- реляції між ІМТ та ВСР, де виявлені слабкі, статистично невірогідні зв’язки. Високі коефіцієнти кореляції показали взаємозв’язок між показниками ВСР та вмістом скелетних м’язів у обох групах. На другому ета- пі застосовано однофакторний регресійний аналіз, де виявлено, що показники ВСР значно визначають- ся вмістом скелетних м’язів, особливо у дівчат. Отримані регресійні моделі вказують на високий вплив ВСМ на показники ВСР, що може свідчити про важливість фізичної активності та м’язової маси для адап- тації автономної нервової системи. Висновки. У підлітків із надмірною масою тіла функціональна активність парасимпатичної ланки АНС суттєво залежить від процентного вмісту скелетних м’язів. Із зростанням м’язової маси зростає тонус парасимпатичної ланки і реципрокно пригнічується тонус симпатичної ланки АНС. Використан- ня показника індексу маси тіла недоцільно застосовувати як діагностичний критерій імовірності ав- тномних дисфункцій, оскільки він практично не корелює із показниками функціонального стану АНС ні у дівчат, ні у хлопчиків. Ключові слова: індекс маси тіла, варіабельність серцевого ритму, автономна нервова система, ске- летні м’язи, регресійний аналіз, надмірна маса тіла.