РІВЕНЬ АМІНОКИСЛОТ ТА ЇХ ЗВ’ЯЗОК ІЗ ПОКАЗНИКАМИ НЕЙРОГОРМОНІВ СЕРОТОНІНУ І МЕЛАТОНІНУ В СИРОВАТЦІ КРОВІ У ХВОРИХ НА ЦИРОЗ ПЕЧІНКИ ТА ПЕЧІНКОВУ ЕНЦЕФАЛОПАТІЮ ПІСЛЯ COVID-19 - Сірчак , Є. С.; Марошан , М. Т. (Проблеми клінічної педіатрії, 2024)
Резюме. Вступ. Дослідження особливостей зміни рівня нейрогормонів серотоніну та мелатоніну, а також їх попередників, таких як вільні амінокислоти в сироватці крові, особливо у пацієнтів на цироз пе- чінки (ЦП) після COVID-19 може розкрити нові механізми прогресування такого ускладнення, як печінко- ва енцефалопатія (ПЕ) у даних пацієнтів. Мета дослідження. Вивчити особливості зміни рівнів вільних амінокислот та їх зв’язок із показника- ми нейрогормонів серотоніну та мелатоніну у сироватці крові у хворих на ЦП та ПЕ після COVID-19. Матеріали та методи. На клінічній базі кафедри пропедевтики внутрішніх обстежено 126 хворих на ЦП та ПЕ після COVID-19. Хворим проведено визначення рівнів вільних амінокислот у сироватці крові, а також показника нейрогормонів серотоніну та мелатоніну. Результати досліджень. У хворих з ЦП та ПЕ після COVID-19 встановлено достовірне зниження рів- ня орнітину (Orn), аргініну (Arg), тирозину (Tyr), аланіну (Ala), що супроводжувалося статистично до- стовірним збільшенням проліну (Pro), а також аспарагіну (Asp), цистеїну (Cys), глутаміну (Gln), валіну (Val) та фенілаланіну (Phe) із максимальними змінами від норми встановлено у хворих класу С за Child- Pugh. Рівень триптофану (Trp) у сироватці крові достовірне збільшився у хворих на ЦП та ПЕ класів А та В за Child-Pugh, тоді як у хворих на ЦП класу С навпаки встановлено достовірне зменшення його рівня (до 25,4±0,3– р<0,01). Виявлено збільшення рівня серотоніну (до 401,12±7,45мкг/л) та мелатоніну (до 47,31±0,86 пг/мл) у сироватці крові у обстежених хворих на ЦП у групі цілому, хоча у хворих на ЦП кла- су С визначено зниження їх рівня (серотоніну – до 340,77±6,38 мкг/л, мелатоніну – до 38,53±0,61 пгмл – р<0,01). Висновки. У хворих на ЦП та ПЕ після COVID-19 встановлено зміна рівнів ВАК, що прогресивно пору- шується залежно від класів важкості захворювання за за Child-Pugh. У хворих на ЦП та ПЕ після COVID-19 класів А та В за Child-Pugh діагностовано збільшення рівня серотоніну та мелатоніну у сироватці крові, тоді як у хворих класу С за Child-Pugh встановлено достовірне зменшення показників даних нейрогормо- нів. При цьому, встановлено пряма залежність між рівнем триптофану та показником серотоніну і мела- тоніну у сироватці крові на стадії компенсації та субкомпенсації ЦП, за зворотна залежність – у стадії де- компенсації ЦП. Ключові слова: цироз печінки; печінкова енцефалопатія; COVID-19; вільні амінокислоти; нейрогор- мони (серотонін, мелатонін).