ВПЛИВ ФАКТОРА НЕКРОЗУ ПУХЛИН-АЛЬФА НА ПЕРЕБІГ ДІАБЕТИЧНОЇ ПОЛІНЕВРОПАТІЇ У ПАЦІЄНТІВ ІЗ ЦУКРОВИМ ДІАБЕТОМ 2 ТИПУ - Сабовчик , А. Я. (Проблеми клінічної педіатрії, 2024)
Резюме. Вступ. Діабетична поліневропатія (ДПН) є одним із найчастіших ускладнень цукрового ді- абету 2 типу, що впливає на якість та тривалість життя пацієнтів. Поширеним проявом діабетичної полі- невропатії є біль. Вивчення больового синдрому при ДПН та виявлення факторів ризику може розкрити нові аспекти щодо ранньої діагностики та своєчасної профілактики ускладнень. Мета дослідження. Вивчити вплив фактора некрозу пухлин-альфа (TNF-alpha) на розвиток діабе- тичної поліневропатії у пацієнтів із цукровим діабетом 2 типу. Матеріали та методи. Нами обстежено 86 пацієнтів із цукровим діабетом 2 типу: чоловіків – 52 (60,5%), жінок – 34 (39,5%). Основна група налічувала 43 (50%) пацієнтів із больовою формою ДПН, а контрольна – 43 (50%) пацієнтів без болю. Ступінь вираженості поліневропатії та наявність у пацієнтів больового синдрому визначалися за допомогою шкали Toronto clinical neuropathy score (TCNS). Шляхом електронейроміографічного дослідження вивчалися показники peroneal motor nerve conduction velocity (PMNCV), sensory nerve action potential (SNAP) та sensory nerve conduction velocity (SNCV). Рівень TNF-alpha досліджувався за допомогою TNF-a-ELISA (LDN Labor Diagnostika Nord GmbH & Co.KG, Nordhorn, Germany). Результати досліджень. У жінок частіше спостерігалася больова форма поліневропатії і становила 64,7%, а у чоловіків больова форма ДПН склала 40,4% (р=0,03). У пацієнтів основної групи (больова форма) рівень вираженості поліневропатії за TCNS склав 12,7±3,71, а в контрольній групі – 8,5±3,75 (p=0,00001). Виявлено вищий рівень TNF-alpha у групі пацієнтів із больовою формою ДПН (9,58±4,1 пг/мл), порівняно із контрольною (8,18±2,34 пг/мл) із статистично значимою різницею (p=0,03). Встановлено прямий напря- мок кореляції із середньою силою звʼязку (r=0,33, р=0,002) між вираженістю поліневропатії та рівня TNFalpha. У пацієнтів основної групи показники ЕНМГ були нижчими ніж у контрольній, але cтатистично зна- чимої різниці між досліджуваними групами не знайдено (p>0,05). Висновки. Більший ризик розвитку больової форми діабетичної поліневропатії виявлено в жінок. Ризик виникнення больового синдрому зростає із вираженістю поліневропатії. Фактор некрозу пухлин- альфа прямо залежить від ступеня вираженості поліневропатії та впливає на розвиток больової форми ДПН. ЕНМГ-показники не впливають на наявність больового синдрому. Ключові слова: поліневропатія, фактор некрозу пухлин-альфа, TNF-alpha, цукровий діабет, електро- нейроміографія, нейропатичний біль.