ПОРІВНЯННЯ РІЗНОГО ПІДХОДУ ЛІКУВАННЯ ТА ОЦІНКА РІВНЯ HS-CTNT І NT-PROBNP У СИРОВАТЦІ КРОВІ У ПАЦІЄНТІВ ІЗ СУПУТНЬОЮ ХРОНІЧНОЮ СЕРЦЕВОЮ НЕДОСТАТНІСТЮ - Авдєєв , В. В. (Проблеми клінічної педіатрії, 2024)
Резюме. Вступ. Серцево-судинні захворювання займають перше місце серед летальності населен- ня. Хронічна серцева недостатність (ХСН) серйозно впливає на якість життя пацієнтів, соціальні та еко- номічні аспекти. Мета дослідження. Дослідити та порівняти різний підхід лікування пацієнтів з хронічною серцевою недостатністю. Також проаналізувати рівні hs-cTnT та NT-ProBNP у сироватці крові, ліву передню низхід- ну артерію (ЛПНА), кінцевий діастилічний діаметр лівого шлуночка (КДДЛШ) та фракцію викиду лівого шлуночку (ФВЛШ). Матеріали та методи. Рівні hs-cTnT та NT-ProBNP у сироватці крові визначали за допомогою елек- трохемілюмінесценції. Значення ЛПНА, КДДЛШ вимірювали за допомогою діагностичної кольорової до- плерівської ультразвукової діагностики серця до та після лікування, а ФВЛШ розраховували шляхом формули. Розрахунки велись статистичними методами. Результати досліджень. У дослідженні брали участь 120 пацієнтів, які були випадковим чином роз- поділені на групу С/В (сакубітрилу/валсартану) та В групу (валсантану), по 60 випадків у кожній. Пацієн- там у групі С/В призначали сакубітрил/валсартан. Перебуваючи в групі В їм вводили валсартан. Велися спостереження за клінічними ефектами та побічними реакціями впродовж двох тижнів. Сакубітрил/вал- сартан є комбінованим інгібітором рецепторів ангіотензину II та неприлізину, терапевтичним препара- том для лікування ХСН. Це дослідження спрямоване на спостереження за впливом сакубітрилу/валсар- тану на клінічне лікування та високочутливий рівень серцевого тропоніну Т (hs-cTnT), N-кінцевого про- мозкового натрійуретичного пептиду (NT-ProBNP) у сироватці крові, покращення діаметра лівого перед- сердя (ПДЛП) та діастолічного розміру лівого шлуночка (ДРЛШ), а також фракції викиду лівого шлуноч- ка (ФВЛШ) у пацієнтів із ХСН. Виявлено 53 випадки позитивного ефекту в групі С/В (сакубітрилу/валсартану) та 42 у групі В (вал- сартану) (Р<0,05). Вісім учасників продемонстрували побічні реакції у групі С/В, тоді як у 17 – у контроль- ній групі В (Р<0,05). Рівні Hs-cTnT та NT-ProBNP у сироватці крові, вимірювання ЛПНА, КДДЛШ та ФВЛШ у групі С/В до початку лікування становили (23±7) нг/мл, (143±15) пг/мл, (49±5) мм, (68±6) мм та (31±6) %; У групі В були (26±10) нг/мл, (141±12) пг/мл, (49±4) мм, (67±3) мм та (30 ±6) % (Р>0,05), тоді як у групі С/В значення знизилися після лікування до (7±4) нг/мл, (116 ) пг/мл, (42±4) мм, (60±7) мм та (45±4)%; у В групі до (12±7) нг/мл, (131±5) пг/мл, (46±4) мм, (64±4) мм та (36±5) % (Р<0,05). Спостерігалися досто- вірні відмінності в межах однієї групи, до і після лікування (Р<0,05). Висновки. Лікування сакрубітрилом/валсартаном пацієнтів з ХСН покращує їх симптоми і заслуговує на клінічне застосування. Про це також свідчить значне покращення рівня hs-cTnT та NT-ProBNP у сиро- ватці крові, а також функції лівого шлуночка. Ключові слова: хронічна серцева недостатність, hs-cTnT, NT-ProBNP, діаметра лівого передсердя, ді- астолічного розміру лівого шлуночка, фракція викиду лівого шлуночка.