АНТИРЕТРОВІРУСНА ТЕРАПІЯ ТА НЕСПРИЯТЛИВІ НАСЛІДКИ НА ВАГІТНІСТЬ У ЖІНОК ІЗ ВІЛ - Туряниця , С. М.; Корчинська , О. О.; Шуміліна , Т. Р. (Проблеми клінічної педіатрії, 2024)
Резюме. Вступ. Щороку приблизно 1,3 мільйона жінок, які живуть із вірусом імунодефіциту люди- ни (ВІЛ) вагітніють, і приблизно 1,1 мільйона (85%) із них отримують антиретровірусну терапію (АРТ) під час вагітності. За відсутності АРТ від 15 до 30% немовлят, народжених жінками з ВІЛ, заражаються ВІЛ антенатально або перинатально з додатковою передачею під час грудного вигодовування. Глобаль- не розширення АРТ призвело до 50% зниження нових перинатальних інфекцій між 2010 (320 000 випад- ків) і 2022 роками (160 000 випадків) – надзвичайний успіх у сфері охорони здоров’я, хоча все ще не дося- гає кінцевих глобальних цілей щодо усунення вертикальної передачі. Мета дослідження. Вивчити інформацію про основні доступні антиретровірусні препарати та їх не- сприятливі наслідки на перебіг вагітності і результати пологів. Матеріали та методи. Було використано методи бібліографічного та контент-аналізу літератури, порівняльного підходу та синтезу, а також семантичного групування відносно питань антиретровірусної терапії та несприятливих наслідків на вагітність. Надано пріоритет великомасштабним, рандомізованим контрольованим дослідженням і систематичним оглядам. Результати досліджень. Ідеальна схема АРТ під час вагітності залежить від багатьох факторів, вклю- чаючи фармакокінетику, вірусологічну ефективність, безпеку, побічні ефекти, стійкість до ліків, зруч- ність дозування, місцеву вартість і доступність. Як зазначено вище, схема АРТ із трьох препаратів є над- звичайно ефективною для запобігання вертикальній передачі (за рідкісними винятками), і на сьогод- нішній день не спостерігалося явних відмінностей у профілактиці та ефективності серед загальноприй- нятих схем [7]. АРТ до та під час вагітності настійно рекомендується для покращення стану здоров’я ма- тері, плода та дитини. Висновки. 1. Основні доступні антиретровірусні препарати за рекомендаціями ВООЗ, Міністерства охорони здоров’я та соціальних служб США, Європейського клінічного товариства СНІДу: долутегравір, тенофовір, зидовудин, ефавіренз, рилпівірін, долутегравір, лопінавір, ритонавір, атазанавір. 2. Несприят- ливі наслідки на перебіг вагітності, внаслідок використання антиретровірусної терапії: надмірна вага, метаболічний синдром, недостатній приріст ваги, анемія, депресія, суїцидальні думки, психіатричні по- бічні явища, гестаційний цукровий діабет, ураження печінки, пов’язане з АРТ, непряма гіпербілірубіне- мія, та ураження нирок. 3. Можливий вплив препаратів на результати пологів і здоров’я дитини, зокрема: викидень, внутрішньоутробна загибель плода та мертвонародження, спонтанні передчасні пологи, неве- ликі для гестаційного віку діти, низька вага при народженні, неонатальна смертність, вроджені аномалії, ризики для здоров’я, росту та розвитку нервової системи. Ключові слова: антиретровірусна терапія, вагітність, СНІД, ВІЛ.