КЛІНІКО-ЛАБОРАТОРНІ ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕБІГУ ІНФЕКЦІЙНОГО МОНОНУКЛЕОЗУ ЕПШТЕЙН-БАРР ВІРУСНОЇ ЕТІОЛОГІЇ У ДІТЕЙ ТА ДОРОСЛИХ НА ЗАКАРПАТТІ - Гема-Багина , Н. М.; Горленко , О. М.; Лешак , В. І. (Проблеми клінічної педіатрії, 2024)
Резюме. Вступ. На сьогодні важливою медико-соціальною проблемою, яка пов’язана з надзвичайно високою циркуляцією збудника та широким розповсюдженням серед населення, є інфекційний монону- клеоз (ІМ), який викликаний вірусом Епштейн-Барр (ВЕБ). Характерною особливістю даного захворю- вання є пожиттєва персистенція вірусу в організмі, латентний перебіг та ураження імунокомпетентних клітин. Мета дослідження. Висвітлити клініко-лабораторні особливості перебігу інфекційного мононуклео- зу Епштейн-Барр вірусної етіології у дітей та дорослих на Закарпатті. Матеріали та методи. Проведений аналіз публікацій по ВЕБ та проаналізовано дані пацієнтів із діагностованим ІМ (145 дорослих та дітей), які зверталися на амбулаторний прийом до лікаря інфекціоніста у МЦ «Prevention hospital», МЦ «Prevention» протягом 2018 – 2023 років. Результати досліджень. Обстежено 145 дорослих та дітей віком від 2 до 46 років, хворих на інфекційний мононуклеоз, із них 97 дітей віком від 2 до 18 років та 48 дорослих віком від 18 до 46 років. У більшої кількості реєструвалися біль у горлі при ковтанні (81,4% дітей проти 97,9% дорослих), загаль- на слабкість (85,5% проти 95,8%), зниження апетиту (95,8% проти 83,3%). Збільшення та налети на по- верхні мигдаликів виявлено у 82 дітей (84,5%) та 44 дорослих (91,6%) пацієнтів: у вигляді некротичної ангіни – у 7 дітей (8,6%) та 3 (6,8%) дорослих; лакунарної – у 45 (54,8%) дітей та 27 (61,4%) дорослих; фо- лікулярної ангіни – у 30 (36,6%) дітей та 14 дорослих (31,8%). Висновки. Клінічна симптоматика у періоді розпалу ІМ у переважної більшості обстежених дітей та дорослих характеризувалася явищами інтоксикації (підвищенням температури тіла, загальна слабкість, зниження апетиту), лімфаденопатії (збільшення шийних, підщелепних, пахвинних та пахових лімфатич- них вузлів), тонзилітом і гепатолієнальним синдромом. У обстежуваних пацієнтів у ранньому періоді спостерігалося підвищення IgM VCA у 145 (100%), IgG EA у 74,0% дорослих та 82,0% дітей, IgG VCA (у 62,0% дітей та 43,6% дорослих), наявність ДНК ВЕБ у сироватці крові у (64,0% дорослих та 52,0% дітей), у слині ВЕБ виявлено у 145 пацієнтів (100%). Ключові слова: діти, дорослі, інфекційний мононуклеоз, Епштейн-Барр вірус.