РОЛЬ ЛЕПТИНУ ТА ІНШИХ АДИПОКІНІВ У ЕНЕРГЕТИЧНОМУ ГОМЕОСТАЗІ ЛЮДИНИ, РОЗВИТКУ НАДМІРНОЇ МАСИ ТІЛА ТА ОЖИРІННІ (ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ) - Яцула , М. С. (Проблеми клінічної педіатрії, 2023)
Резюме. Вступ. Стаття присвячена дослідженню важливості лептину та інших адипокінів у підтрим- ці оптимального енергетичного балансу та їхньому впливі на процеси набору надмірної маси тіла та роз- виток ожиріння. Мета дослідження: збір і аналіз даних вітчизняної та зарубіжної літератури щодо ролі лептину та ін- ших адипокінів в енергетичному гомеостазі, розкриття молекулярних механізмів, за якими лептин та інші адипокіни впливають на регуляцію апетиту та метаболізм енергії в організмі; оцінка взаємодії лептину з іншими гормонами, та їх вплив на енергетичний обмін, клінічні наслідки порушень в роботі лептину та адипокінів у виникненні ожиріння та визначення потенційних можливостей для лікування цього стану. Матеріали та методи. У статті були використані наукові дослідження та клінічні спостереження, що базуються на аналізі функцій лептину та інших адипокінів у людей. Були проведені літературний аналіз, систематичний огляд літератури, огляд вітчизняних та закордонних дослідників. У ході дослідження ви- користано бібліосемантичний метод і структурно-логічний аналіз. Результати досліджень. Доведена важлива роль лептину та інших адипокінів у енергетичному ба- лансі, розвитку надмірної маси тіла та ожирінні. Показано, що погляд на основні причинні фактори ожи- ріння в останні роки зазнав кардинальних змін. Змінилися розуміння процесів поліфакторіального гене- зу ожиріння, механізмів регуляції накопичення жирової тканини в організмі людини. Порушення регу- ляції адипокінів збільшує ризик розвитку ожиріння, сприяючи підвищенню апетиту, зниженню витрат енергії та резистентності до інсуліну. Розглянуті фази жирового обміну, різновиди ліпідів, функції адипо- цитів, процеси регуляції їх диференціювання. Представлено два типи ожиріння, пов’язаних із розподілом жирової тканини в організмі, їх метаболічна активність. Проаналізовано роль лептину, резистину, адипо- нектину у метаболічних процесах, важливість співвідношення лептину до адипонектину. Наведені інші приклади біологічно активних сполук, що мають вплив на енергетичний обмін. Висновки. Лептин, гормон, що виробляється адипоцитами, виконує ключову роль у регулюванні апе- титу. Зменшення чутливості до лептину може призвести до збільшення споживання їжі та, відповідно, надмірної маси тіла. Лептин взаємодіє з іншими адипокінами, що також впливають на апетит та енерге- тичний обмін, змінюючи споживання та витрати енергії в організмі. Розуміння цих процесів може спри- яти розробці більш ефективних методів профілактики та лікування ожиріння, що є актуальною пробле- мою сучасного суспільства. Ключові слова: енергетичний баланс, жирова тканина, надмірна маса тіла, ожиріння, лептин, ади- покіни.