СТАН РЕПРОДУКТИВНОГО ЗДОРОВ’Я ДІВЧАТ-ПІДЛІТКІВ ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ - Пацкань , І. І.; Корсак , В. В.; Ігнатко , Л. В. (Проблеми клінічної педіатрії, 2023)
Резюме. Вступ. В умовах поглиблення демографічної кризи в Україні, репродуктивним потенціалом є підлітки та молодь. Проте збільшення загальної захворюваності дівчат-підлітків суттєво впливає на репродуктивну функцію. Мета дослідження. Проаналізувати в динаміці стан репродуктивного здоров’я дівчат-підлітків За- карпатської області протягом останніх 5 років. Виявити існуючі проблеми та визначити шляхи збережен- ня репродуктивного потенціалу регіону в майбутньому. Матеріали та методи. Об’єкт дослідження: репродуктивне здоров’я дівчат-підлітків у регіоні. Ана- ліз проведений за показниками Головного управління статистики Закарпатської області та Центру ме- дичної статистики Міністерства охорони здоров’я України за період 2018 – 2022 років. Проведений вибірковий аналіз тактики амбулаторного спостереження та стаціонарного лікування дівчат-підлітків з гінекологічною патологією. Під час виконання роботи використані статистичний і бібліосемантичний методи. Результати досліджень. Спостерігається висока питома вага запальних процесів, переважно обу- мовленими інфекціями, що передаються статевим шляхом. Зростає показник порушень менструально- го циклу, особливо на тлі психоемоційних навантажень. Без тенденції до зниження рівень переривання небажаної вагітності. Питома вага пологів зростає у дівчат до 14 років і є високою серед дівчат 15–17 ро- ків. Серед ускладнень вагітності та пологів: внутрішньоутробна затримка росту плода, аномалії полого- вої діяльності, передчасні пологи, мала вага новонароджених. За результами анкетування простежуєть- ся низький рівень володіння інформацією про фактори ризику небажаної вагітності; дефіцит знань про контрацепцію та обмежений доступ до медичних послуг. Висновки. Стан репродуктивного здоров’я дівчат-підлітків в області є незадовільним. Виявлені про- блеми потребують профілактичних заходів з розробкою та впровадженням освітніх та інформаційних програм щодо здорового способу життя, статевого виховання, поширення інформування підлітків щодо сучасних методів контрацепції. Суттевим аспектом вирішення існуючих проблем є доступність та підви- щення якості надання медичної допомоги підліткам / молоді в області. Ключові слова: репродуктивне здоров’я, дівчата-підлітки, Закарпатська область.