ВПЛИВ ПОВТОРНИХ КУРСІВ СПЕЛЕОТЕРАПІЇ НА РЕАКТИВНІСТЬ БРОНХІВ ПРИ ПРОВЕДЕННІ ФАРМАКО-ФУНКЦІОНАЛЬНОГО ТЕСТУ З САЛЬБУТАМОЛОМ У ДІТЕЙ ІЗ БРОНХІАЛЬНОЮ АСТМОЮ - Білак , В. М.; Машіка, В. Ю.; Ігнатко , Л. В. (Проблеми клінічної педіатрії, 2023)
Резюме. Вступ. Спелеотерапія як один із методів немедикаментозної терапії бронхіальної астми впливає на стан реактивності бронхів у дітей хворих на бронхіальну астму, разом із тим, виявлення фор- мування та порушень реактивності бронхів під впливом повторних курсів спелеотерапії представляє як науковий, так і практичний інтерес. Мета дослідження – виявити вплив повторних курсів спелеотерапії на реактивність бронхів на інга- ляцію сальбутамола у дітей з різною важкістю перебігу бронхіальної астми. Матеріали та методи. Обстежено 140 дітей 6–15 років, хворих на бронхіальну астму, з них 72 – з лег- ким перебігом хвороби, 68 – з середньоважким, діти знаходилось у міжнападному періоді захворювання. Визначення функції зовнішнього дихання (ФЗД) з проведенням фармако-функціонального тесту (ФФТ) з сальбутамолом проводили в динаміці спостереження до і після лікування та порівнювали з показниками 40 здорових дітей. Спелеотерапію проводили на базі дитячого відділення Української алергологічної лікар- ні сел. Солотвино. Результати досліджень. Установлено, що підвищений тонус бронхів спостерігався до лікування у 103 (73,6%) дітей і траплявся переважно на рівні дрібних бронхів. Під впливом першого курсу спе- леотерапії відбуваються позитивні зміни у вигляді зниження підвищеного тонусу бронхів у 1,5 разу (p<0,05), припинили користуватися сальбутамолом 62,1% хворих. Другий курс спелеотерапії сприяв зниженню підвищеної реактивності бронхів у 1,7 разу, кількість дітей, котрі не потребували інгаляції сальбутамола, зросла до 72,1% хворих. Третій курс спелеотерапії виявив зниження підвищеної реак- тивності бронхів у 1,2 разу, кількість дітей, що не потребували інгаляцій сальбутамола, зросла до 86,5 хворих. Висновки. Повторні курси спелеотерапії (2–3) сприяють більш повній реакції бронхів на інгаляцію сальбутамола в 1,7 та 1,2 разу відповідно, що відображається у нормалізації порушеного тонусу бронхів та відновленню бронхіальної прохідності на всіх рівнях бронхів, а також зниженню кількості викорис- тання інгаляцій сальбутамола переважно у дітей із легким перебігом захворювання. Ключові слова: діти, бронхіальна астма, тонус бронхів, спелеотерапія.