МЕТАБОЛІЧНА ДИСАДАПТАЦІЯ ТА ОКСИДАТИВНИЙ СТРЕС У ДІТЕЙ – ПАТОЛОГІЧНИЙ ПАТТЕРН ПРИ РЕСПІРАТОРНИХ ЗАХВОРЮВАННЯХ - Горленко , О. М.; Пікіна , І. І. (Проблеми клінічної педіатрії, 2023)
Резюме. Вступ. Гострі респіраторні захворювання (ГРЗ) є найпоширенішою патологією у структу- рі дитячої інфекційної захворюваності і є однією із основних причин госпіталізації [1]. ГРЗ, переважно верхніх дихальних шляхів, особливо часто трапляється у дітей дошкільного віку [2]. Захворюваність у дітей оцінити важко, оскільки ГРЗ переважно лікують в амбулаторних умовах, а епідеміологічні дані фік- суються тільки при їх тяжкому перебігу. Численні клінічно легкі або безсимптомні форми ГРЗ залиша- ються поза обліком [3]. Мета дослідження. Дослідити та проаналізувати стан маркерів метаболічної адаптації та оксидатив- ного стресу при респіраторній патології у дітей. Матеріали та методи. Досліджувана група включала: діти шкільного віку 10–14 рр. (n=40) з діагно- зом гостре респіраторне захворювання (ГРЗ) як загальна група запальних хвороб респіраторного трак- ту, вірусного та бактерійного походження, що включало локальне запальне ураження дихальних шляхів та презентувало гострий фарингіт (60,0%), гострий бронхіт (20%), гострий тонзиліт (22%). Контрольна група складала (п=25) пацієнтів, ідентичних за віком і статтю. Результати досліджень. Показники запальної відповіді дитячого організму презентували показові підвищення рівнів цитокінів з достовірним переважанням у порівнянні з даними контрольної групи ді- тей: рівень IЛ-1 підвищений у 2 рази, IЛ-4 – у 10 разів, IЛ-6 – у 1,5 разу, γ-IФН – у 3 рази, ФНП-α – у 25 ра- зів, неоптерин – у 9 разів. Дані загальної імунної відповіді свідчать про підвищення рівня IgМ (3,85±1,89 г/л, р<0,01) у 2 рази, що закономірно для зростання їх продукції після потрапляння в організм збудни- ка. За нашими даними рівень IgG підвищений у 10 разів (147,35±56,12 г/л, р<0,01). За отриманими дани- ми, показники ендокринного метаболізму перебувають у межах референтних величин, але, порівняно з даними контрольної групи, спостерігаються достовірні відмінності у рівнях Лептину (р<0,01), C-пептиду (р<0,01), ТТГ (р<0,01), Вільного Т4 (р=0,002). Рівень Адіпонектину незначно перевищує верхню межу ре- ферентних значень, Лептину – на верхній межі референції, рівень ТТГ на нижній межі референції та не- значне переважання значень рівня C-пептиду. Спостерігаються переважання достовірних кореляційних зв’язків прозапальних цитокінів ІЛ 1,4,6 різного ступеня (r=0,34-0,45). Статистично значимими кореля- ційними взаємозв’язками відзначаються, з високою достовірністю, IgG з Вільним Т3 (r=0,45, p=0,004), IgE з АТТПО(r=-0,45, p=0,004). Висновки. Показники запальної відповіді дитячого організму презентують показові підвищення рівнів цитокінів з достовірним переважанням порівняно з даними контрольної групи дітей: рівень IЛ-1підвищений у 2 рази, IЛ-4 – у 10 разів, IЛ-6 – у 1,5 разу, γ-IФН – у 3 рази, ФНП-α – у25 разів, не- оп терин – у 9 разів. Виявлені достовірні відмінності у рівнях Лептину (р<0,01), C-пептиду (р<0,01), ТТГ (р<0,01), Вільного Т4 (р=0,002). Спостерігаються переважання достовірних кореляційних зв’язків прозапальних цитокінів ІЛ 1,4,6 різного ступеня (r=0,34-0,45). Статистично значимими кореляційни- ми взаємозв’язками були ідентифіковані, з високою достовірністю, IgG з Вільним Т3 (r=0,45, p=0,004), IgE з АТТПО (r=-0,45, p=0,004). Ключові слова: гострі респіраторні захворювання, метаболічна дисадаптація, оксидативний стрес, діти.