ЛАЗЕРОТЕРАПІЯ В СУЧАСНІЙ МЕДИЦИНІ - Лучин , І. І. (Проблеми клінічної педіатрії, 2023)
Резюме. Вступ. Квантові генератори генерують когерентні електромагнітні хвилі за рахунок виму- шеного випромінювання, або розсіювання світла активним середовищем. В даний час в клініці викорис- товуються опромінення біологічно активних точок сфокусованим променем, зовнішній вплив на реф- лексогенні зони, ділянку ураження розфокусованим променем і внутрішньовенне опромінення крові. Мета дослідження. На основі наявних клініко-експериментальних даних, оцінити можливе застосу- вання лазерних апаратів в медичній практиці та при різних патологічних станах, що супроводжується порушенням мікроциркуляції. Матеріали та методи. Проведений аналітичний огляд зарубіжної літератури, щодо використання лазерних апаратів в медичній практиці. Результати досліджень. Лазери мають різноманітний сприятливий вплив на організм людини. Вну- трішньосудинне лазерне опромінення крові (ВЛОК) сприяє покращенню мікроциркуляції і має протиза- пальну та аналгезуючу дію. Висновки. Проаналізувавши літературу, на даний час проведено безліч експериментальних та клі- нічних досліджень з використанням лазерів при багатьох захворюваннях. У той же час у доступній лі- тературі немає відомостей щодо застосування лазеротерапії на основні патогенетичні механізми захво- рювання, що відрізняється вираженими мікроциркуляторними порушеннями, і про вплив цього методу лікування у хворих на пародонтит при системному червоному вовчаку. Ключові слова: лазер, лазеротерапія, внутрішньосудинне лазерне опромінення крові, гелій-неонова лазерна терапія.