SARS-COVID-19 ТРИГЕРОВАНА ЕНЦЕФАЛОПАТІЯ ВЕРНІКЕ (КЛІНІЧНИЙ ВИПАДОК) - Карпінська , К. О.; Горленко , О. М.; Коссей , Г. Б.; Лешак , В. І. (Проблеми клінічної педіатрії, 2023)
Резюме. Вступ. На сьогоднішній день COVID-19 продовжує залишатись важливою медико-со- ціальною проблемою. Серед основних факторів ризику розвитку тяжкого перебігу COVID-19 най- важливішими є похилий вік, артеріальна гіпертензія, цукровий діабет (ЦД), хронічні обструктив- ні захворювання легень, серцево-судинні та цереброваскулярні захворювання. Досить пошире- ною є енцефалопатія при COVID-19, особливо в разі тяжких випадків перебігу хвороби. Енцефалопатія пов’язана із системним гіперзапаленням, головним чином спровокованим аномально надмірною вро- дженою імунною відповіддю. Мета дослідження. Проаналізувати анамнестичні, клініко-лабораторні та інструментальні дані хво- рого для обґрунтування розвитку ецефалопатії Верніке, ініційованої SARS-COVID-19 Матеріали та методи. Огляд літератури та аналіз клініко-анамнестичних і динамічних лабораторно- інструментальних методів дослідження пацієнта П. Аналіз перебігу та лікування. Результати досліджень. Хворий П., 1956 р.н., знайдений родичами в стані сплутаної свідомості, за- фіксовано акт мимовільного сечовипускання та дефекації, оніміння та ослаблення сили обох нижніх кінцівок. Каретою швидкої медичної допомоги доставлений в приймальний покій Обласного клінічно- го центру нейрохірургії та неврології. З анамнезу життя відомі такі супутні захворювання: фібриляція передсердь, подагра, гіпертонічна хвороба та цукровий діабет ІІ типу інсулінонезалежний. Об’єктивний статус: загальний стан середньої важкості, Тофуси дрібних суглобів кистей та стоп, колінних і ліктьових суглобів. Виражена деформація рук і ніг внаслідок подагричного ураження. Тони серця ослаблені. Дихан- ня ослаблене. Живіт м’який, при пальпації не болючий. Шкала ком Глазго 14–15 балів. Свідомість сплута- на, дезорієнтований у часі, просторі та власній особі. Для уточнення діагнозу були застосовані клініко-лабораторні та інструментальні методи діагнос- тики. Висновки. Неврологічні ускладнення, зокрема гостра енцефалопатія, на тлі коронавірусної інфекції можуть розвинутися у пацієнтів з наявністю таких факторів ризику, як похилий вік, серцево-судинні за- хворювання, гіпертонічна хвороба, цукровий діабет, подагра. Більшість неврологічних ускладнень при COVID-19, ймовірно, не пов’язані з прямим проникненням вірусу в ЦНС, але є тригером розвитку патоло- гії. Нейровізуалізація в таких випадках не виявляє патологічних змін або відображає неспецифічні пору- шення. Ключові слова: гостра енцефалопатія, коронавірусна інфекція, пацієнт.