ДИНАМІКА КОРЕЛЯЦІЙНИХ ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКІВ МІЖ ДОСЛІДЖУВАНИМИ ПОКАЗНИКАМИ У ДІТЕЙ ІЗ ВНУТРІШНЬОУТРОБНИМИ ІНФЕКЦІЯМИ, НАРОДЖЕНИХ ВІД МАТЕРІВ ІЗ TORCH-ІНФЕКЦІЄЮ - Горленко , О. М.; Чухран , Ю. Ю. (Проблеми клінічної педіатрії, 2023)
Резюме. Вступ. Внутрішньоутробні інфекції (ВУІ) і неонатальний сепсис є найбільш актуальними і дискусійними проблемами сучасної неонатології, зважаючи, що інфекційна патологія визначає високий рівень захворюваності та смертності новонароджених [1, 2]. Мета дослідження. Вивчити та проаналізувати динаміку кореляційних взаємозв’язків у досліджува- них показниках при оптимізованому лікування немовлят з ВУІ, народжених від матерів з ідентифікова- ною TOРЧ-інфекцією. Матеріали та методи. Обстежувана група включала: досліджуваних новонароджених із діагнозом ВУІ (п=109), народжених від матерів (вік 31,31±2,08 рр.) із діагностованою TOРЧ-інфекцією та контроль- на група (п=31 немовлят). Для проведення наукового дослідження група немовлят була розподілена на 2 частини з метою проведення оптимізованого лікування з додаванням препарату фармакотерапевтич- ної групи «Імуноглобулін людини нормальний» (2 група дослідження) з наступним порівнянням з гру- пою немовлят (1 група), які отримували стандартне лікування. Результати досліджень. У досліджуваній групі немовлят, народжених від ТОРЧ- інфікованих мате- рів, спостерігали дихальні розлади різного ступеня важкості, респіраторний дистрес синдром, гіпоксично- ішемічне ураження ЦНС, бронхолегенева дисплазія, вроджена пневмонія, некротичний ентероколіт. За да- ними нейросонограми було ідентифіковано внутрішньошлуночкові крововиливи головного мозку, 1–4 ступенів. Тривалість респіраторної підтримки (ШВЛ) у групі немовлят тривала в діапазоні від 2,2 дня до 21 дня. При проведенні дослідження та аналізі даних імунологічних показників та факторів запальної відповіді дитячого організму були виявлені патологічні зміни рівнів. За даними кореляційного аналізу простежуються позитивні кореляційні зв’язки середнього ступеня: Іл-1 та прокальцитонін (r=0,33); Іл-6 та Іл-10 (r=0,44); Іл-10 та простагландин Е2 (r=0,44); неоптерин та простагландтн Е2 (r=0,39), що свідчить про синергізм у виконанні біологічно активних процесів. Спостерігалися негативні кореляційні зв’язки середнього ступеня між такими параметрами: Іл 1 та гестаційний вік немовлят (r=-0,36); Іл-6 та Іл-8 (r=-0,34); γ-ІФН та ФНП-α (r=-0.43), що свідчить про різнонаправленість взаємодій участників запальної відповіді дитячого організму. Динамічний аналіз кореляційних взаємозв’язків свідчить про наявність до- стовірних взаємозв’язків Іл-6 та Іл-10 (r=0,43; p<0,01) у групі 2, яка зберігається і після лікування оптимі- зованою схемою терапії, що підтверджує активність цитокінової ланки до захисних процесів. Висновки. Значення параметрів цитокінового профілю (Iл-1, Iл-6, Iл-8, IL-10) варіювали у межах рефе- рентних величини, але з достовірними відмінностями зі значеннями контрольної групи, що складало 1,2; 14, 10;6 разів відповідно. Динамічний аналіз кореляційних взаємозв’язків надає інформацію про наявність достовірних взаємозв’язків Іл-6 та Іл-10 (r=0,43; p<0,01) у групі 2, яка зберігається і після лікування опти- мізованою схемою терапії. Проведене лікування свідчить про ефективне спрямування проведеного ліку- вання оптимізованою терапією з включенням IgG, що включає нівелювання патологічного механізму під- тримки запального процесу та активність цитокінової ланки до захисних процесів у дитячому організмі. Ключові слова: внутрішньоутробна інфекція, цитокіновий профіль, медіатори запалення, імуногло- булін G, новонароджені.