ПЕРЕБІГ РАННІХ ТЕРМІНІВ ВАГІТНОСТІ ПІД ВПЛИВОМ СТРЕСУ У ЖІНОК – ВНУТРІШНЬОПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ - Корчинська , О. О.; Созанська , М. А.; Андращикова, Стефанія; Жултакова, Сільвія; Шлоссерова, Алена (Проблеми клінічної педіатрії, 2023)
Резюме. Вступ. Складні соціально-економічні умови, екологічні негаразди, перебування в умовах персистуючого стресу внаслідок військового конфлікту потребують особливого супроводження під час вагітності, адже саме гормони стресу зумовлюють зрив адаптації, метаболічні розлади і, як наслідок, загрозу переривання вагітності, активацію інфекцій та хронічних захворювань. Мета дослідження: вивчити перебіг ранніх термінів вагітності під психоемоційним впливом у жінок- внутрішньо переміщених осіб. Матеріали та методи. Обстежили 63 жінок – внутрішньо переміщених осіб із загрозою переривання вагітності у терміні до 22 тижнів. З метою діагностики тривожності застосовували шкалу С.Д. Спілберге- ра в адаптації Ю.А. Ханіна та визначали рівень депресії за шкалою Бека. Результати досліджень. Встановлено наявність стресогенного оточення у 47 (74,6%) жінок. У 43% вагітних появі клінічної картини загрози переривання вагітності передував психічний стрес, які вони оцінювали як значний. За даними тесту Спілбергера-Ханіна, низький рівень реактивної тривоги (РТ) мали 14 (22,3%), помірний – 22 (34,9%) і високий – 27 (42,8%) вагітних. Показники особистісної тривоги (ОТ): низький рівень – 16 (25,4%), помірний – 21 (33,3%) , високий – 26 (41,3%). Згідно зі шкалою Бека, прояви депресії виявлено у 54 (85,7%) жінок, із них: легка депресія – 17 (26,9%), помірна – 23 (36,5%), ви- ражена – 11 (17,5%), вкрай виражена – 3 (4,8%). Вміст пролактину і кортизолу в сироватці крові дослі- джуваних жінок виявився підвищеним. Серед 63 випадків загрози переривання вагітності виявлено: ви- кидень, що не відбувся – 24 (38%), неповний самовільний аборт – 16 (25,4%), завмерла вагітність – 14 (22,3%), анембріонія – 6 (9,5%), істмікоцервікальна недостатність – 3 (4,8%). Висновки. В комплексі первинного обстеження всіх вагітних рекомендовано проводити оцінку пси- хологічного стану жінки за шкалою Спілбергера-Ханіна та Бека. При потребі – консультація психотера- певта, психіатра з призначення відповідного лікування. Ключові слова: стрес, вагітні-переміщені особи, психодіагностика, гормони.