ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕБІГУ ХРОНІЧНОЇ ІШЕМІЧНОЇ ХВОРОБИ СЕРЦЯ В УМОВАХ ПАНДЕМЇЇ COVID-19 (ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ) - Краснова , А. А.; Ігнатко , Я. Я.; Дербак , М. А.; Рішко , О. А. (Проблеми клінічної педіатрії, 2023)
Резюме. Вступ. У ситуації пандемії, спричиненої коронавірусною інфекцією (КІ), особливу групу ри- зику складають пацієнти із серцево-судинними захворюваннями (ССЗ). Поширення КІ представляє осо- бливу небезпеку щодо декомпенсації наявних хронічних захворювань, специфічного ураження серцево- судинної системи (ССС), особливо у разі тяжкого перебігу коронавірусної інфекції у хворих із хронічною ішемічною хворобою серця (ХІХС). Мета дослідження. Провести аналіз літературних джерел з питань вивчення основних аспектів впливу коронавірусної хвороби на серцево-судинну систему, зокрема хронічну ішемічну хворобу серця. Матеріали та методи. Проведено огляд та контент-аналіз літератури з питань впливу коронавірус- ної хвороби на серцево-судинну систему. Пошук інформації відбувався в англомовній базі медичних пу- блікацій PubMed. Результати досліджень. Аналіз літературних джерел показав основні аспекти впливу коронавірус- ної хвороби на серцево-судинну систему, зокрема на перебіг ХІХС. Доведено, що причиною загострення ІХС є виразка атеросклеротичної бляшки з оголенням волокон колагену та наступною адгезією та агре- гацією на них тромбоцитів, що веде до утворення тромбів в артеріях серця та вивільненню в кровоносне русло тромбоксану А2 (ТхА2), що викликає спазм коронарних артерій та зниження або припинення кро- вотоку в них. При пошкодженні ендотелію одночасно з тромбоцитарним активується й плазмовий гемостаз. У хворих на ІХС за наявності коронавірусної інфекції спостерігаються суттєві порушення в системі плазмо- вого гемостазу, які посилюються в міру прогресування захворювання. Відзначаються ознаки гіперкоагу- ляції крові: укорочення активованого часткового тромбопластинового часу, збільшення вмісту фібрино- гену, факторів VII, VIII, XIII, поява в кровотоку фібрин-мономерних комплексів та продуктів деградації фі- бриногену/фібрину, зниження антикоагулянтної активності, пригнічення фібринолізу. Висновки. Аналіз опрацьованих джерел літератури показав, що пацієнти із хронічною ІХС складають групу ризику важкого перебігу COVID-19 та високого рівня смертності, а також загострення раніше ста- більного перебігу ІХС. Аналіз поточних даних показав, що наявність ІХС, серцево-судинних факторів ри- зику та літній вік пов’язані з високим ризиком смертності від COVID-19. Ключові слова: коронавірус, ішемічна хвороба серця, судини, інтерлейкіни, стенокардія, патогенез.