ДОБОВИЙ рН-МОНІТОРИНГ СТРАВОХОДУ У ПАЦІЄНТІВ ІЗ ГАСТРОЕЗОФАГЕАЛЬНОЮ РЕФЛЮКСНОЮ ХВОРОБОЮ ТА СПОНДИЛОАРТРИТОМ ХРЕБТА - Цьока , С. А.; Сірчак , Є. С. (Проблеми клінічної педіатрії, 2023)
Резюме. Вступ. Проведення досліджень, спрямованих на вивчення особливостей клінічного пере- бігу та діагностики гастроезофагеальної рефлюксної хвороби (ГЕРХ) у хворих на спондилоартрит (СА) шийного чи грудного відділів хребта, є актуальним завданням сучасної медицини. Мета дослідження. Дослідити особливості добового рН-моніторингу стравоходу у хворих на ГЕРХ та СА хребта. Матеріали та методи. На клінічній базі кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб обстежено 52 хворих на ГЕРХ і СА шийного чи грудного відділів хребта. Хворих поділено на дві групи залежно від наяв- ності чи відсутності Helicobacter pylori (НР) інфекції, а саме: І групу склали 30 осіб із НР-інфікованих хво- рих; у ІІ групу увійшло 22 НР-негативних хворих на ГЕРХ і СА хребта. Результати досліджень. У хворих із ГЕРХ у поєднанні з СА хребта при персистуванні НР-інфекції під час ендоскопічного дослідження частіше виявлено рефлюкс езофагіт, що відповідає ступеню LA–C (у 43,3 % обстежених – р<0,05), тоді як у хворих ІІ групи частіше встановлено ступінь ураження стра- воходу, що відповідає LA–B (у 45,5 % хворих відповідно – р<0,05). У НР-інфікованих хворих на ГЕРХ у поєднанні з СА хребта кількість гастроезофагеального рефлюксу (ГЕР) з рН <4 достовірно частіше ді- агностовано, ніж у хворих ІІ групи (НР-негативних пацієнтів) – р<0,05. Гастроезофагеальний рефлюкс, що тривав більше 5 хв також частіше встановлено у обстежених І групи. Висновки. У хворих 57,7 % пацієнтів на ГЕРХ у поєднанні з СА хребта діагностовано НР-інфекцію. У НР-інфікованих хворих на ГЕРХ та СА хребта частіше встановлено виражені зміни слизової оболонки стравоходу, що відповідає LA–С (43,3 %), а також ознаки кандидозного езофагіту та дуоденогастрально- го рефлюксу. Кількістю ГЕР більше 5 хв та найбільш тривалий ГЕР за даними добового рН-моніторингу стравохідного у хворих на ГЕРХ і СА асоціюється з персистуванням НР-інфекції (r=0,80; р<0,01; r=0,84; р<0,01 відповідно). Ключові слова: гастроезофагеальна рефлюксна хвороба, спондилоартрит, добовий рН-моніторинг стравоходу, Helicobacter pylori.