АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ВАКЦИНАЦІЇ ВІД SARS-COV 2-19 - Туряниця , С. М.; Корчинська , О. О.; Петров , В. О.; Балога , О. А. (Проблеми клінічної педіатрії, 2022)
Резюме. Вступ. Історія засвідчує: вакцинація рятувала світ і призупиняла активний ріст епідемій та пандемій. Людство вже знає нищівні результати епідемій чуми, віспи, гриппу H1N1 (грип – «іспанка») та інших, особливо небезпечних інфекцій, а також усвідомлює те, що єдиним шляхом до порятунку була вакцинація. З огляду на швидке поширення та високу смертність від COVID-19, для боротьби з цією пан- демією терміново потрібна ефективна вакцина. У цьому огляді ми підсумовуємо відповідну біологію CoV, стратегії імунізації SARS та MERS, а також останні зусилля щодо розробки вакцини проти COVID-19. Мета дослідження. Порівняти досвід проведення вакцинації від гострого респіраторного вірусного захворювання SARS-COV2-19 в різних країнах світу. Матеріали та методи. Для опрацювання матеріалів використовувалися статистичні дані Всесвіт- ньої організації охорони здоров’я, а також матеріали публікацій з даної теми. Результати досліджень. На сьогоднішній день відомо 7 видів вакцин, що ефективно долають роз- повсюдження інфекцій вірусного та бактеріального генезу. Сьогодні відомо 195 вакцин-кандидатів від COVID-19, з них лише 36 успішно завершили всі етапи перевірки дієвості вакцини. ВООЗ прийняла про активне використання 10 з них: Novavax, Covavvax, Moderna Spikevax, Phizer/BioN Tech: Comitary, Jansen (Jonson&Jonson), Oxford/AstraZeneca Vaxzervia, Serum Institute of India: Covishield, Bharat Biotech, Sinopharm (Beijing), Sinovac: Coronavac. З початку пандемії зареєстровано 501,188,600 випадків захворювання на ко- ронавірус. Із них летальних випадків 6,209,741 (1,2%), 451,374,559 (98,8%) одужали. Активне впрова- дження вакцинації серед населення почалося 4 грудня 2020 року. На сьогодні, за даними сайтів ВООЗ та Our world in Data, повний етап імунізації прошло 4,601,508, 890 осіб (65,4%), вакцинацію однією дозою пройшло 5, 104.811,774 особи, а ревакциновано 1, 737. 060, 122 особи. Країнами-лідерами з темпів вакци- нації на сьогодні є США (більше 95%), Мальта (94%), Потругалія (92%) та інші. Висновки. З огляду даних світової статистики та наявних публікацій з даної теми, можна зробити ви- сновок, що вакцинація є найнадійнішим методом профілактики інфекційних захворювань серед насе- лення. Коронавірусна інфекція не є виключенням. Окрім профілактики захворюваності в цілому, вакци- нація впливає на рівень виникнення важких ускладнень, тяжкого перебігу, необхідності лікування в ін- тенсивній терапії, та – що найважливіше – смертності від інфекційного захворювання. Ключові слова: SARS-CoV2-19, вакцина, вакцинація.