ОЦІНКА ВПЛИВУ ТЕС-ТЕРАПІЇ НА МІКРОБІОТУ ПОРОЖНИНИ РОТА ПРИ РАНОВОМУ ПРОЦЕСІ - Домище , М. Ю.; Маляр , А. В.; Маляр , В. А. (Проблеми клінічної педіатрії, 2022)
Резюме. Вступ. Опубліковано ряд досліджень щодо впливу різних методів на мікробіоту порожнини рота при рановому процесі, однак майже відсутні дані щодо транскраніальної електростимуляції (ТЕС) на мікробіоту при рановому процесі. Мета дослідження: з’ясувати вплив транскраніальної електростимуляції на мікробіоту порожнини рота при рановому процесі після екстракції зуба мудрості. Матеріали та методи. У статті ми синтезуємо дані клінічного спостереження та вивчення зміни спектру резидентної та транзиторної мікрофлори при одноразовому і дворазовому застосуванні ТЕС- терапії. Результати досліджень. Згідно з проведеними дослідженнями продемонстровано, що транскрані- альна електростимуляція (ТЕС) впливає як на зміну кількісного і якісного складу мікрофлори, так і на ви- довий склад. У мазку виділень із лунки екстрагованого зуба виявлена найбільш суттєва різниця у спек- трі видового складу мікробіоти після двократного застосування ТЕС-терапії. Висновки. 1. У пацієнтів у 96,0 % при зверненні були відчуття болю в ділянці зуба мудрості, біль під час жування, а в деяких випадках спостерігалася припухлість ясен. 2. Транскраніальна електростимуляція (ТЕС) впливає як на мікробну контамінацію, так і на видовий і кількісний склад мікробіоти. Ключові слова: мікробіота, рановий процес, ТЕС-терапія.