ОЦІНКА ВПЛИВУ ФАКТОРІВ РИЗИКУ НА ФОРМУВАННЯ ДИСТАЛЬНОГО ПРИКУСУ В ОСІБ ВІКОМ ВІД 15 ДО 18 РОКІВ ІЗ ВИКОРИСТАННЯМ КОМПЛЕКСНОЇ ГІГІЄНІЧНОЇ ТА КЛІНІКО-ЛАБОРАТОРНОЇ ДІАГНОСТИКИ ЯК ПРОФІЛАКТИКА УСКЛАДНЕНЬ ПРОТЕТИЧНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ ПАЦІЄНТІВ - Фера , М. О.; Криванич , В. М.; Кенюк , А. Т.; Фера , О. В.; Пензелик , І. В.; Маруха , Р. Ю.; Криванич , А. В.; Липчей , Н. О.; Пацан , Г. Ю. (Проблеми клінічної педіатрії, 2022)
Резюме. Вступ. Наявність дистального прикусу є причиною ряду функціональних та естетичних по- рушень щелепно-лицевого апарату (порушення жування, ковтання, дихання, дикції). Використання мето- дів гігієнічної та клініко-лабораторної діагностика сприяє ранньому виявленню аномалій зубо-щелепної системи і підвищує ефективність та успішність проведеного комплексного стоматологічного лікування. Мета дослідження. Встановити ступінь впливу факторів ризику на формування дистального при- кусу в осіб віком від 15 до 18 років серед населення м. Ужгород із використанням методів гігієнічної та клініко-лабораторної діагностики для профілактики ускладнень комплексної протетичної реабілітації пацієнтів. Матеріали та методи. Дослідження проводилося серед жителів м. Ужгород віком від 15 до 18 ро- ків на базі Університетської стоматологічної поліклініки стоматологічного факультету ДВНЗ «Ужго- родсь кий національний університет», приватних стоматологічних клінік м. Ужгород. Був проведений ком плексний стоматологічний огляд 396 пацієнтів із використанням методів гігієнічної та клініко- лабораторної діагностики. Результати досліджень. Виділено ряд основних факторів ризику, які сприяють формуванню дис- тального прикусу, визначено їх ступінь впливу. Висновки. Встановлено, що вплив на визначені нами фактори ризику та використання відповідних ортодонтичних методів лікування дистального прикусу забезпечують успішний результат лікування з формуванням правильних оклюзійних співвідношень зубних рядів, відновленням порушених функцій (жування, дикції, дихання) та естетики обличчя (усунення непропорційності, вирівнювання профілю об- личчя). Ключові слова: дистальний прикус, гігієнічна діагностика, клініко-лабораторна діагностика, проте- тична реабілітація.