КРИПТОГЕННИЙ ЦИРОЗ ПЕЧІНКИ (Клінічний випадок) - Горленко , О. М.; Коссей, Г. Б.; Пушкаренко , О. А.; Спінаті , М. В.; Студеняк , В. М. (Проблеми клінічної педіатрії, 2022)
Резюме. Вступ. Цироз печінки (ЦП) – хронічне дифузне прогресуюче захворювання печінки, яке про- являється структурною перебудовою її паренхіми у вигляді вузликової трансформації та фіброзу вна- слідок некрозу гепатоцитів, появою шунтів між портальною і центральними венами в обхід гепатоци- тів з розвитком портальної гіпертензії та наростаючої печінкової недостатності. ЦП займає перше місце серед причин смертності від хвороб органів травлення. В економічно розвинених країнах ЦП входить до шести основних причин смерті пацієнтів від 35 до 60 років. Мета дослідження. Провести аналіз розвитку, клініко-лабораторного обстеження, перебігу та ліку- вання у пацієнта. Обґрунтувати клінічний діагноз і лікування на основі сучасних літературних даних та діагностичних можливостях. Матеріали та методи. У статті наведені літературні дані та клінічне спостереження за хворим із криптогенним цирозом печінки. Результати досліджень. Криптогенний цироз печінки є хронічним дифузним прогресуючим захво- рюванням печінки, яке проявляється структурною перебудовою її паренхіми. Проблема цирозу печінки надзвичайно актуальна, тому що ця патологія спостерігається переважно в людей молодого й праце- здатного віку. Хворий N., 1997 р.н., звернувся за медичною допомогою зі скаргами на загальну слабкість, втомлю- ваність, болі в правому підребер’ї, дискомфорт в епігастральній ділянці, нудоту. Вважає себе хворим про- тягом тривалого часу, коли вперше виникли іктеричність склер та шкірних покривів. Звернувся за кон- сультацією до гастроентеролога. З анамнезу відомо, що з віку 17 років періодично відмічав порушен- ня випорожнень, метеоризм. Об’єктивний статус: загальний стан середньої важкості, пацієнт нормаль- ної вгодованості, шкірні покриви та видимі слизові оболонки блідо-рожеві. Периферичні лімфовузли не збільшені. Конституція – нормостенічна. Живіт м’який, при пальпації болючий у верхніх відділах, пе- чінка +3 см нижче реберної дуги, щільна. Для уточнення діагнозу були застосовані клініко-лабораторні та інструментальні методи діагностики. Висновки. За результатами комплексного обстеження встановлено діагноз: цироз печінки крипто- генної етіології, активна фаза, стадія субкомпенсації. Гепатоспленомегалія, гіперспленізм (тромбоцито- пенія, лейкопенія). Варикозне розширення вен стравоходу 1 ст. Внутрішньопечінкова форма порталь- ної гіпертензії. Портальна гіпертензивна гастропатія. Печінково-клітинна недостатність 1 ст., клас А за Child-Pugh. Хронічний езофагіт. Еритематозна гастродуоденопатія. Дуодено-гастральний рефлюкс жов- чі. За допомогою додаткових методів обстеження у пацієнта виключено метаболічні розлади, які мо- жуть розглядатися як вірогідні у виникненні вищевказаних змін паренхіми печінки – хвороба Вільсона- Коновалова, хвороба Гоше, хвороба Німана-Піка. Цитопенія (тромбоцитопенія, лейкопенія), імовірно пов’язана із синдромом гіперспленізму. Ключові слова: криптогенний цироз печінки, варикозне розширення вен стравоходу, портальна гі- пертензія, пацієнт.