ОСОБЛИВОСТІ ФІЗИЧНОГО РОЗВИТКУ ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ З ПСИХОМОТОРНИМИ ПОРУШЕННЯМИ - Няньковський , С. Л.; Пишник , А. І. (Проблеми клінічної педіатрії, 2022)
Резюме. Вступ. Фізичний розвиток визначає адаптаційні можливості організму людини до факторів зовнішнього середовища, а також функціональну готовність організму до фізичних навантажень. Мета дослідження. Оцінити показники фізичного розвитку дітей дошкільного віку з неврологічною патологією, встановити наявність відмінностей між ними, пов’язаних зі статтю; верифікувати відміннос- ті показників фізичного розвитку у дітей із різними неврологічними нозологіями, виявити зв’язок між цими показниками та наявними у дітей психомоторними порушеннями. Матеріали та методи. Проведено визначення соматометричних показників, гармонійності фізич- ного розвитку, антропометричних індексів та індексу Кетле 50 дітей дошкільного віку, t-критерію Стью- дента, коефіцієнта рангової кореляції. Результати досліджень. Між масою тіла хлопчиків із розладами аутистичного спектру та з міні- мальною мозковою дисфункцією, окружностями грудей хлопчиків з розладами аутистичного спектру і з затримкою психомовного розвитку, окружностями голови і грудей хлопчиків та дівчаток з розладами аутистичного спектру виявлено достовірну різницю. У більшості дітей виявлено низькі значення індек- сів Чулицької та Ерісмана, середні значення соматометричних показників та індексу Кетле та гармоній- ний фізичний розвиток. Достовірна кореляція різної сили виявлялася між соматометричними показни- ками дітей обстеженої групи та їх неврологічними розладами (p<0,01), а також між ними та більшістю показників дітей із затримкою психомовного розвитку (p<0,01); кореляції показників дітей інших під- груп бракувало достовірності. Між психомоторними порушеннями і окружністю грудей дівчаток із за- тримкою психомовного розвитку та показниками хлопчиків із мінімальною мозковою дисфункцією ко- реляції не виявлено. Висновки. У більшості обстежених дітей виявлено достовірну різницю між деякими соматометрич- ними показниками, переважання їх середніх значень серед дітей, низькі значення антропометричних ін- дексів, гармонійний фізичний розвиток. Кореляційному зв’язку психомоторних порушень та більшості соматометричних показників бракує достовірності. Ключові слова: діти дошкільного віку, фізичний розвиток, розлади аутистичного спектру, затрим- ка психомовного розвитку.