ВПЛИВ СПЕЛЕОТЕРАПІЇ НА СТАН РЕАКТИВНОСТІ БРОНХІВ У ДІТЕЙ, ХВОРИХ НА БРОНХІАЛЬНУ АСТМУ - Білак , В. М.; Симулик , В. Д. (Проблеми клінічної педіатрії, 2022)
Резюме. Вступ. Діагностика та корекція реактивності бронхів може сприяти зменшенню частоти заго- стрень бронхіальної астми (БА) та покращенню контролю над хворобою. Формування реактивності брон- хів під впливом під впливом спелеотерапії має як науковий, так і практичний інтерес. Мета досліджен- ня – визначити вплив спелеотерапії на реактивність у дітей з різною тяжкістю перебігу бронхіальної аст- ми. Матеріали та методи. Обстежено 40 дітей 6–15 років, з них 20 – з легким перебігом хвороби, 20 – се- редньої тяжкості, діти знаходились в міжрецидивному періоді. Визначення функції зовнішнього дихання (ФЗД) з проведенням фармако-функціонального тесту (ФФТ) із сальбутамолом проводили в динаміці спо- стереження до і після лікування та порівнювали з показниками 40 здорових дітей. Спелеотерапію проводи- ли на базі дитячого відділення Української алергологічної лікарні сел. Солотвино. Результати досліджень. Установлено зниження підвищеного тонусу бронхів і відновлення бронхіальної прохідності на всіх рівнях бронхів у всіх хворих з легким перебігом хвороби й часткове зниження гіперреактивності бронхів із покра- щенням бронхіальної прохідності у дітей з середньотяжким перебігом бронхіальної астми під впливом спе- леотерапії. Висновки. У міжрецидивному періоді бронхіальної астми у 35% дітей зберігається підвищений тонус бронхів, що супроводжується зниженням бронхіальної прохідності, яка є більш вираженою у дітей з середньотяжким персистуючим перебігом захворювання на рівні дрібних бронхів. Спелеотерапія приводить до нормалізації порушеного тонусу бронхів при легкому перебігу БА у всіх випадках та його покращення у 90% дітей з середньотяжким перебігом захворювання. Ключові слова: діти, бронхіальна астма, тонус бронхів, спелеотерапія.