ОЦІНКА УРАЖЕННЯ ГЕПАТОБІЛІАРНОЇ СИСТЕМИ ПРИ ПНЕВМОНІЇ У ДІТЕЙ РАННЬОГО ВІКУ - Дудник , В. М.; Пасік , В. Ю. (Проблеми клінічної педіатрії, 2022)
Резюме. Вступ. У всьому світі пневмонія залишається основною причиною дитячої смертнос- ті й захворюваності. Патогенетичними особливостями позалікарняної пневмонії у дітей є розви- ток інфекційно-запального процесу. Печінка безпосередньо або опосередковано може бути задіяна в інфекційно-запальному процесі при пневмонії. Мета дослідження. Оцінити ураження гепатобіліарної системи у дітей раннього віку, хворих на пневмонію. Матеріали та методи. Проаналізовано дані 338 дітей (167 дівчаток (49,4%) та 171 хлопчик (50,6%)) віком від від 1 місяця до 3-х років, які перебували на стаціонарному лікуванні з приводу позалікарняної пневмонії у Вінницькій обласній дитячій клінічній лікарні. Контрольна група – 40 практично здоро- вих дітей. Верифікація діагнозу позалікарняної пневмонії у дітей раннього віку проводилась згідно з рекомендаціями Британського торакального товариства (British Thoracic Society guidelines for the management of community acquired pneumonia in children: update 2011). Клінічний діагноз було підтвер- джено результатами лабораторно-інструментальних досліджень. Результати досліджень. У роботі досліджено зміни гепатобіліарної системи при ультразвуковому дослідженні, протеїни гострої фази запалення – С-реактивного білку (СРБ) і фібриногену в сироватці крові дітей раннього віку, хворих на позалікарняну пневмонію, а також зміни концентрації аспартата- мінотрансферази та аланінамінотрансферази, секреторного інгібітору протеази лейкоцитів (secretory leukocyte protease inhibitor, SLPI). Висновки. Ураження гепатобіліарної системи простежується у дітей раннього віку, хворих на позагос- пітальну пневмонію. За результатами ультразвукового дослідження більш ніж половина (55,1%) обсте- жених дітей основної групи мали збільшення розмірів печінки, біліарний сладж виявлений у 41 хворого (12,1%), гіперрефлективна стінка жовчного міхура – у 281 хворого (83,2%), у 56 пацієнтів (16,7%) вияв- лено потовщення стінки жовчного міхура. Також мали місце зміни концентрації АлАТ (25,2±21,9) Од/л та АсАТ (43,9±34,9) Од/л, що було достовірно (р <0,05) вищим за показник групи контролю. Ключові слова: гепатобіліарна система, С-реактивний білок, фібриноген, аланінамінотрансфераза, аспартатамінотрансфераза, позалікарняна пневмонія у дітей, ранній вік.