LOCAL ANESTHESIA IN CHILDREN’S DENTAL RECEPTIONS - Klitynska, Oksana V.; Layosh, Natalia V.; Zorivchak, Tetiana I.; Stanko, Peter; Pruts, Halyna; Dunets, Roman O.; Dyachuk, Joseph V. (Проблеми клінічної педіатрії, 2022)
Резюме. Вступ. У стоматології біль є важливим діагностичним критерієм. Він може мати як локаль- ний, так і розлитий характер, а його інтенсивність вказує на активність патологічного процесу. Тому міс- цева анестезія є однією з найпоширеніших процедур на стоматологічному прийомі, а місцеві анестети- ки – одними з найбільш часто використовуваних лікарських препаратів у щоденній практиці лікаря- стоматолога. Крім того, місцеве знеболення виправдовує доцільність свого застосування: при лікуван- ні окремого зуба (каріозного, пульпітного або періодонтитного), лікуванні захворювань СОПР, утрудне- ному прорізуванні зубів (ретиновані зуби), ортодонтичних патологіях, необ’ємних хірургічних втручан- нях. Адже часто без її проведення дотримання більшості сучасних протоколів лікування є неможливим. Мета дослідження. Оцінити значення та доцільність застосування місцевого знеболення на дитячо- му стоматологічному прийомі, аналізуючи напрацювання вітчизняних і закордонних дослідників, а та- кож ускладнення, які можуть виникати в результаті неадекватного його проведення. Матеріали та методи. Вітчизняні та зарубіжні джерела наукових публікацій щодо ефективності за- стосувань місцевого знеболювання на щоденному стоматологічному прийомі. В ході дослідження вико- ристано бібліосемантичний метод і структурно-логічний аналіз. Методичною основою дослідження став системний підхід. Висновки. У дитячій стоматології місцева анестезія є незамінною маніпуляцією, тому питання сто- совно вдосконалення методів знеболення на дитячому прийомі є актуальним на сьогоднішній час і по- требує постійного вдосконалення для забезпечення безболісного проведення стоматологічних втручань з урахуванням психоемоційного стану, загальносоматичного статусу, попередження виникнення усклад- нень та небажаних результатів. Ключові слова: дитина, стоматологічний прийом, аплікаційне знеболення, інфільтраційне знебо- лення, анестетик, біль, гематома.