ВПЛИВ COVID-19 НА МЕНСТРУАЛЬНИЙ ЦИКЛ - Корчинська , О. О.; Созанська , М. А.; Андрашчікова, Штефанія; Жултакова, Сільвія; Шлоссерова, Алена (Проблеми клінічної педіатрії, 2022)
Резюме. Вступ. Пандемія COVID-19 глибоко вплинула на життя населення планети. Захворювання мало широкий спектр наслідків на здоров’я людини, в тому числі і на репродуктивну функцію. Ми прове- ли дослідження менструального циклу жінок під час пандемії. Мета дослідження: оцінити вплив вірусу COVID-19 на менструальний цикл. Матеріали та методи. На базі КНП «Ужгородський міський пологовий будинок» нами були обсте- жені 30 пацієнток репродуктивного віку (основна група), зі скаргами на порушення менструального ци- клу, в анамнезі перенесено COVID-19 різного ступеня важкості. Дані зібрані за допомогою опитування і аналізу медичної карти стаціонарного хворого Ф003/о. Гінекологічний статус оцінювався на підставі ректо-абдомінального та вагінального досліджень. До контрольної групи увійшли 30 гінекологічно здо- рових жінок, не інфікованих COVID-19. Результати досліджень. Під час дослідження спостерігалось порушення менструального циклу в усіх жінок основної групи, які до захворювання не мали ніяких скарг щодо регулярності циклу. Порушен- ня менструального циклу з’явились одразу після перенесення COVID-19 у 9 (30%) жінок, упродовж 3 мі- сяців після захворювання – у 12 (40%), 3-6 місяців – у 5 (16,7%) пацієнток, більше 6 місяців – у 4 (13,3%). У жінок із COVID-19 в анамнезі тривалість менструального циклу складала: при важкому перебігу – 45-50 днів у 15 жінок (50%), середній перебіг – тривалість 41-43 дні у 5 (16,7%) пацієнток, при легкому пере- бігу тривалість менструального циклу переважно становила 20-22 дні, спостерігалась олігоменорея – 7 (23,3%), аменорея – 3 (10%). Тривалість менструальної кровотечі становила 10-12 днів. Нерегулярний менструальний цикл був у 22 (73,3%) жінок. Міжменструальні кровотечі спостерігали у 8 (26,7%) паці- єнток. У 26 (86,7%) жінок було значне збільшення менструального об’єму і лише у 9 (30%) випадках спо- стерігалось зменшення. Альгодисменорея була присутня у 22 (73,3%) пацієнток. У жінок основної групи спостерігалося значне збільшення поганого настрою – 23 (76,7%), поганий апетит – 16 (53,3%), симпто- ми тривоги – 21 (70%), поганий сон – 19 (63,3%). Пацієнтки, які перенесли захворювання у середній і лег- кій формах, повідомляли про нормування менструального циклу протягом 3-6 місяців без лікування, ті, які перенесли важку форму COVID-19, потребували стаціонарного лікування з приводу аномальних мат- кових кровотеч, підбір гормональних препаратів для корекції менструального циклу. Висновки. Частота порушень менструального циклу частіше спостерігалася через 3-6 місяців після перенесеної вірусної інфекції COVID-19, як внаслідок аномальних маткових кровотеч, так і за рахунок олі- гоменореї та аменореї. Врегулювання менструального циклу можливе, проте точний час, необхідний для цього, – невідомий. Необхідно більш детально вивчати вплив COVID-19 на гормональну сферу жінки, а саме – зміни гормонального профілю жінок після перенесеного захворювання, адже це може стати клю- чем у попередженні аменореї, ановуляції та наступних репродуктивних розладів Ключові слова: COVID-19, порушення менструального циклу, стрес, репродуктивне здоров’я.