Узагальнююче уявлення про механізми диференціації епітелію та особливості мікроциркуля- ції слизової оболонки порожнини рота - Popovych , I. Yu. (Проблеми клінічної педіатрії, 2022)
Резюме. Вступ. Аспекти морфологічної будови ясен у теперішній час привертають загальну увагу як вітчизняних, так і закордонних вчених. Інтерес до даної проблеми викликаний необхідністю вияв- лення етіології та патогенезу багаточисельних порушень у даній ділянці, таких як хронічний катараль- ний та хронічний гіперпластичний гінгівіт. Мета дослідження. Проаналізувати дані літературних джерел за останні 10 років із характеристи- кою сучасних поглядів на механізми диференціації епітелію слизової оболонки ротової порожнини. Матеріали та методи. Огляд та аналіз наукової та медичної літератури на основі баз даних Scopus, Web of Science, MedLine, PubMed, NCBI, вивчення яких не перевищує 10 років, включаючи огляди літера- тури та результати клінічних випробувань. Результати досліджень. Особливості диференціації клітинного складу епітелію слизової оболонки порожнини рота забезпечують складні механізми у підтриманні процесів гомеостазу та ініціюють до но- вих поглядів на патогенез запальних і запально-дистрофічних процесів СОПР, у контексті особливостей цитотопографії відповідної анатомічної ділянки, і пояснює поширеність патологічних процесів даної ло- калізації. Висновки. Механізми диференціації епітелію порожнини рота тісно пов’язані з процесами регенера- ції, диференціації та десквамації і відіграють одну із провідних ролей у забезпеченні фізіологічних про- цесів та функцій відповідних тканин та у патогенезі захворювань слизової оболонки порожнини рота. Тому вивчення перебігу процесів диференціації епітелію СОПР із поглибленим аналізом цитологічних особ ливостей різних анатомічних ділянок в нормі та специфічних морфофункціональних змін за умов розвитку запального процесу є актуальним та перспективним напрямком досліджень. Ключові слова: епітелій, ясна, тканинні базофіли, диференціація епітелію.