АКУШЕРСЬКО-ПЕРИНАТАЛЬНІ АСПЕКТИ КОРОНАВІРУСНОЇ ІНФЕКЦІЇ (ОГЛЯД КЛІНІЧНИХ ВИПАДКІВ) - Корчинська , О.О.; Туряниця , С.М.; Балога , О.А. (Проблеми клінічної педіатрії, 2021)
Резюме. Вступ. Коронавірусна інфекція SARS-CoV2-19 – це гостре респіраторне вірусне захворювання з повітряно-краплинним способом передачі. Мета дослідження. Висвітлити особливості перебігу коронавірусної інфекції у вагітних та вплив її на перебіг раннього неонатального періоду у дітей. Матеріали та методи. Нами було опрацьовано 57 історій пологів вагітних, котрі поступали до КНП «Ужгородський міський пологовий будинок» у період з квітня 2020 року по січень 2021 року. З них було 3 випадки, які заслуговують на більш детальний опис та аналіз. Результати досліджень. Наведені клінічні випадки показали різноманіття клінічних проявів коронавірусної інфекції, а також різний вплив на перебіг вагітності та пологів. Немає чіткої кореляції між вираженістю клініки COVID-19 та ускладненнями, що виявлені в даних вагітних. Висновки. Різноманітна картина перебігу коронавірусної інфекції у вагітних та вплив її на перебіг вагітності й стан плодів дає підстави вважати, що вірус SARS-CoV2-19 непередбачуваний, невивчений та нетиповий, у порівнянні з іншими вірусами, що викликають гострі респіраторні вірусні захворювання. Тому кожен випадок коронавірусної інфекції, від безсимптомного носійства до вираженої клінічної картини гострого респіраторного вірусного захворювання, потрібно детально вивчити та аналізувати для здійснення нових висновків та створення подальших рекомендацій ведення таких хворих в умовах пологового будинку.