РОЛЬ СОЦІАЛЬНОГО АНАМНЕЗУ В РОЗВИТКУ ГІПОТРОФІЇ У ДІТЕЙ - Гема-Багина , Н.М. (Проблеми клінічної педіатрії, 2021)
Резюме. Вступ. Хронічні розлади харчування у дітей раннього віку, як правило, супроводжують і обтяжують перебіг інфекційних і соматичних захворювань [2,3,4]. Зростання кількості різнихформ гіпотрофій украй несприятливо впливає на загальну захворюваність і смертність дітей раннього віку [1,11,12]. Мета дослідження: дослідити соціальний анамнез дітей з аліментарною недостатністю (гіпотрофією) з низинного та гірського районів Закарпатської області. Матеріали та методи. Нами було відібрано і обстежено 100 дітей Закарпатської області з явищами аліментарної недостатності (гіпотрофії). Діти поділені на групи за місцем проживання: перша група – 56 дітей із гірського району, друга – 44 дитини з низинного району. Проводився аналіз і статистична обробка даних із використанням параметричного критерію Стьюдента. Результати досліджень. Завдяки ретельним дослідженням, вивчена клінічна картина гіпотрофій, уточнені певні ланки патогенезу, стандартизована терапія та визначені заходи профілактики. У той же час не проводилося дослідження особливостей впливу соціальних факторів на розвиток аліментарної недостатності у дітей. Висновки. Після народження дитині необхідне грудне вигодовування, відповідний догляд і регулярний контроль показників розвитку (фізичного та психічного), які допоможуть запобігти розвитку набутого неправильного харчування. У разі появи недостатності харчування тільки комплексний підхід у діагностиці та лікуванні допоможуть відновити здоров’я дитини. Саме тому соціальні чинники мають надзвичайно важливе значення для вирішення цієї проблеми.