ХІРУРГІЧНЕ ЛІКУВАННЯ НИРКОВО-КЛІТИННОГО РАКУ, УСКЛАДНЕНОГО ПУХЛИННИМ ТРОМБОЗОМ НИЖНЬОЇ ПОРОЖНИСТОЇ ВЕНИ - Бойко , С.Ш.С. (Проблеми клінічної педіатрії, 2021)
Резюме. Вступ. У теперішній час єдиним ефективним методом лікування нирково-клітинного раку (НКР), ускладненого пухлинним тромбозом нижньої порожнистої вени (НПВ), є хірургічний. Мета дослідження: вивчити стан проблеми хірургічного лікування НКР, ускладненого пухлинним тромбозом НПВ, та виділити питання, які вимагають подальших розробок та впровадження в клінічну практику. Матеріали та методи. Літературний аналіз доступних статей, присвячених хірургічному лікуванню НКР з пухлинним тромбозом НПВ. Результати досліджень. У хронологічному аспекті наведено історію виникнення хірургії раку нирки, пухлинного тромбу НПВ та правого передсердя. Обґрунтовано, що агресивна хірургічна тактика, яка включає тромбектомію, реконструктивні операції на НПВ та нефректомію, є стандартом лікування пацієнтів із НКР і пухлинним тромбом поширеним на ниркову вену, НПВ чи праве передсердя, яка в більшості випадків може бути застосована без застосування апарату штучного кровообігу. Зроблено акцент на новітні методики хірургічного лікування даної патології та виділено невизначені питання. Висновки. Не зважаючи на значні сучасні можливості і досягнення у хірургії НКР, ускладненого пухлинним тромбозом НПВ існує ціла низка питань: починаючи від оптимального хірургічного доступу і закінчуючи особливостями мобілізації органів та профілактики тромбоемболії легеневої артерії, які вимагають подальших розробок і впровадження в клінічну практику.