АНАЛІЗ ІНДЕКСНОЇ ОЦІНКИ ПОТРЕБИ В ОРТОДОНТИЧНОМУ ЛІКУВАННІ ПІДЛІТКІВ ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ - Клітинська, О.В.; Іваськевич , В.З.; Гасюк , Н.В.; Зорівчак , Т.І. (Проблеми клінічної педіатрії, 2021)
Резюме. Вступ. В умовах обмежених економічних та професійних ресурсів наукове обґрунтування необхідності впровадження естетичних індексів у повсякденну практику лікаря-ортодонта для визначення не тільки потреби в ортодонтичному лікуванні, але й доцільності виправлення аномалій та об’єктивізації результатів лікування із перспективою складання єдиної бази пацієнтів за прикладом країн ЄЕС та Південної Америки. Мета дослідження. Провести аналіз потреби в ортодонтичному лікуванні підлітків Закарпатської області за допомогою естетичних індексів DAI, IOТN та ICON. Матеріали та методи. Об’єктом дослідження було 2260 осіб Закарпатської області віком 14–17 років (1096 хлопців та 1124 дівчини). Проводилося визначення потреби в ортодонтичному лікуванні шляхом обчислення індексів DAI, IOTN та ICON. Статистичний аналіз проводився після консолідації результатів із використанням пакету прикладних програм Statistica 10.0 (StatSoft, Inc., USA) та Microsoft Office Excel 2010. Висновки. Найбільш комфортним, простим та універсальним для епідеміологічного обстеження і для клінічного використання, на наш погляд, є індекс ICON, оскільки він дає можливість оцінки рівня складності лікування виявленої аномалії ЗЩС і суб’єктивної оцінки стану пацієнта, що дозволяє оцінити важкість ортодонтичної патології та перспективи лікування, а також надає уявлення про рівень освіти і мотивації пацієнта