ОПТИМІЗАЦІЯ ЛІКУВАННЯ АРТЕРІАЛЬНОЇ ГІПЕРТЕНЗІЇ В АСОЦІАЦІЇ З ЕНДОТЕЛІАЛЬНОЮ ДИСФУНКЦІЄЮ У ДІТЕЙ ЗАСОБАМИ ЕСЕНЦІАЛЬНИХ ФОСФОЛІПІДІВ - Горленко , О.М.; Сочка, Н.В.; Томей , А.І.; Дебрецені , О.В. (Проблеми клінічної педіатрії, 2021)
Резюме. Вступ. Незважаючи на прогрес у профілактиці, діагностиці, лікуванні та контролі високого кров’яного тиску (АТ), спостерігається подальша негативна тенденція до збільшення частоти есенціальної гіпертензії (ЕАГ) у дитячого населення. Ендотеліальна дисфункція (ЕД) - перша ланка в патофізіології серцево-судинного континууму, в основі якого лежать прогресуючі ураження судин, що посилюються при гіпертонії. Мета дослідження. Оцінити розроблене оптимізоване лікування артеріальної гіпертензії в асоціації з ендотеліальною дисфункцією у дітей, із застосуванням ессенціальних фосфоліпідів, за динамічними змінами морфофункціональних показників. Матеріали та методи. На першому етапі роботи було обстежено 80 підлітків у віці 15–17 років (середній вік 16,0 ± 0,11) з ЕАГ в асоціації з ЕД. Серед досліджуваних було 32 хлопців (40,0±7,75) та 48 дівчат (60,0±7, 75). Другий етап включав розподіл досліджуваних на 2 підгрупи. У пацієнтів першої підгрупи було застосовано базове лікування (інгібітор ангіотензинперетворюючого ферменту третього покоління), у пацієнтів другої - оптимізоване лікування (базове лікування - з додаванням, доповненим сертифікованим препаратом, лецитином) Дози визначали відповідно до інструкцій та віку, курс лікування 2 місяці. При дослідженні застосовувались: ЕКГ, ЕхоКГ, ультрасонографія, морфофункціональні дослідження ендотелію. Результати досліджень. Під впливом оптимізованого лікування за рахунок включення лецитину у дітей з ЕАГ з ЕД відбувається динамічне зниження рівня ІММ ЛШ, зменшення КДО і підвищення абсолютних значень УО, ФВ. Співвідношення Vе/Vа мало спрямування до підвищення. Вазоконстрікція судин при проведенні тесту з реактивною гіперемією значно знизилася, однак ступінь вазодилятації варіював залежно від методу терапії. Товщина КІМ знизилася в 1,12 разу у дітей з оптимізованою схемою лікування. Рівні індексу жорсткості аорти мали тенденцію до зниження (з 0,88±0,02 до 0,71±0,01 і до 0,63±0,01 відповідно по групах та в порівнянні з даними контрольної групи – 0,55±0,01), що відображає покращення гемодинамічних показників Проведене дослідження та отримані динамічні показники у хворих з ЕАГ в асоціації з ЕД з урахуванням впливу розробленого оптимізованого лікування на зміни профілю діастолічного наповнення ЛШ, порушення функції ендотелію артерій підтверджують можливість позитивної корекції величини сумарного ризику виникнення та розвитку ускладнень серцево-судинних захворювань. Висновки. Включення до лікувального комплексу дітям з ЕАГ та ЕД препарату ессенціальних фосфоліпідів сприяє оптимізації профіля діастолічного наповнення ЛШ і нівелюванню дисфункції ендотелію судин та свідчать про позитивний вплив оптимізованого лікування на величину сумарного ризику виникнення та розвитку ускладнень серцево-судинних захворювань