НЕАЛКОГОЛЬНА ЖИРОВА ХВОРОБА ПЕЧІНКИ У ДІТЕЙ ТА ПІДЛІТКІВ: ПОШУК ОПТИМАЛЬНИХ ПАТОГЕНЕТИЧНИХ І КЛІНІКО-ДІАГНОСТИЧНИХ РІШЕНЬ (огляд літератури) - Горленко , О.М.; Пушкаренко , О.А. (Проблеми клінічної педіатрії, 2021)
Резюме. Вступ. Неалкогольна жирова хвороба печінки (НАЖХП) на сучасному етапі стає однією із основних причин розвитку хронічних дифузних захворювань печінки у дітей та підлітків і є одним із проявів метаболічного синдрому. Мета дослідження: оцінити існуючі патогенетичні та клінічні прояви НАЖХП, висвітлити основні діагностичні критерії НАЖХП у дітей та підлітків. Матеріали та методи. Інформаційний огляд і аналіз літературних джерел для розкриття актуальних питань патології гепатобіліарної системи, зокрема, неалкогольної жирової хвороби печінки у дитячому віці. Результати досліджень. НАЖХП — актуальна глобальна проблема в педіатрії, яка має тенденцію до зростання. Діагноз НАЖБП є діагнозом виключення і передбачає наявність таких клініко-лабораторних та інструментальних показників, як надлишкова вага або ожиріння, збільшення розмірів печінки, зміни сироваткових біомаркерів (принаймі АЛТ, АСТ, ЛФ, ліпідограми, рівня глюкози та інсуліна), ехографічних кількісних даних стеатозу печінки. Рання діагностика даного захворювання особливо важлива для дітей із факторами ризику для попередження важких та незворотніх ускладнень з боку гепатобіліарної системи в дорослому віці. Висновки. Доведений взаємозв’язок між педіатричною НАЖХП і метаболічними факторами ризику, включаючи інсулінорезистентність, дисліпідемії, ожиріння, кардіоваскулярні захворювання, потребує мультидисциплінарного підходу до даної проблеми з метою своєчасної діагностики, лікування та уникнення прогресування патології.