ПРОФІЛАКТИКА ІНТРА- ТА ПІСЛЯОПЕРАЦІЙНИХ УСКЛАДНЕНЬ У ЖІНОК З ЕНДОМЕТРІОЇДНИМИ КІСТАМИ ЯЄЧНИКІВ (огляд літератури) - Черняк , М. М. (Проблеми клінічної педіатрії, 2021)
Резюме. Вступ. Ендометріоз – доброякісне захворювання жіночої репродуктивної системи, основою патогенезу якого є наявність морфологічно схожої з ендометрієм тканини поза межами матки. Мета дослідження. На основі актуальних даних сучасної наукової літератури оцінити частоту, характер та заходи щодо профілактики інтра- та післяопераційних ускладнень жінок з ендометріоїдними кістами. Матеріали та методи. Контент-аналіз закордонних фахових журналів, публікацій, монографій і національних керівництв. Результати досліджень. Проаналізовано найбільш поширені ускладнення хірургії ендометріозу. Оцінено їх частоту, причини, методи профілактики та лікування. Найчастішими ускладненнями є зниження оваріального резерву, рецидив ендометріом та інтраопераційні травми суміжних органів, Висновки. Встановлено, що основним напрямком профілактики інтра- та післяопераційних ускладнень у жінок з ендометріоїдними кістами є повноцінне передопераційне обстеження, проведення оперативних втручань у клініках із досвідом виконання таких втручань та належною кадровою та матеріально-технічною базою.