СТАН МІКРОБІОТИ В ЖІНОК ІЗ УРОГЕНІТАЛЬНИМИ МІКСТ-ІНФЕКЦІЯМИ - Бисага , Н.Ю.; Корчинська , О.О. (Проблеми клінічної педіатрії, 2021)
Резюме. Вступ. До складу мікробіоти статевих та сечовивідних органів жінок фертильного віку з хронічними запальними захворюваннями статевих органів входять мікроорганізми, що у великій кількості при певних умовах можуть бути причиною значних порушень репродуктивного здоров’я. Складність сучасного життя, що полягає у змінах соціально-економічних умов, погіршенні екологічної ситуації та розповсюдженні інфекцій, у тому числі і тих, які передаються статевим шляхом, призводять до зменшення кількості жінок, для яких настання вагітності і пологів перебігають без ускладнень. Мета дослідження. Вивчення стану мікробіоти в жінок із урогенітальними мікст-інфекціями. Матеріали та методи. У ході відкритого порівняльного рандомізованого дослідження нами було обстежено 90 жінок репродуктивного віку, які звернулися для амбулаторного лікування в жіночі консультації м. Ужгород. Результати досліджень. Запальні захворювання органів малого тазу (ЗЗОМТ) є актуальною проблемою в сучасній гінекології, оскільки вони займають перше місце в її структурі (до 70%), а також призводять до серйозних віддалених ускладнень. Серед них необхідно відзначити безпліддя, синдром хронічного тазового болю, позаматкову вагітність, невиношування вагітності. Висновки. Спостерігається велика частота одночасного ураження кількох анатомічних ділянок одними і тими самими патогенами: піхва, шийка матки, уретра, сечовий міхур, що вимагає мультидисциплінарного підходу до лікування із залученням суміжних спеціалістів.