ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕБІГУ БРОНХІАЛЬНОЇ АСТМИ, АСОЦІЙОВАНОЇ З ОЖИРІННЯМ - Дебрецені, К. О.; Гечко, М. М.; Чопей, І. В.; Курах, А. В.; Чубірко, К. І. (Проблеми клінічної педіатрії, 2021)
Резюме. Вступ. Ожиріння є серйозною проблемою охорони здоров’я як головний фактор ризику, так і модифікатор захворювання на бронхіальну астму у дорослих. Пацієнти, що страждають на ожиріння, ма- ють підвищений ризик розвитку астми, а хворі на астму із супутнім ожирінням мають більше симптомів, частіші й серйозніші загострення, зниження реакції на препарати від астми та зниження якості життя. Мета дослідження. Проаналізувати літературні дані розвитку та перебігу бронхіальної астми, обтя- женої ожирінням. Матеріали та методи. Інформаційний пошук наукових досліджень, як клінічних, так і діагностич- них, щодо перебігу бронхіальної астми, обтяженої ожирінням, нових методів лікування. Результати досліджень. Астма пов’язана з ожирінням непрямими механізмами, що не пов’язані з Т2-опосередкованим запаленням. Це може також пояснити неадекватну клінічну відповідь на кортикос- тероїди у пацієнтів із ожирінням, а також покращення реакції бронхів у неалергічних астматиків із ожи- рінням після втрати ваги. Висновки. Бронхіальна астма, асоційована з ожирінням, – це складний синдром, що включає різні фе- нотипи хвороби і потребує подальшого вивчення.